Ochelari de vedere sau lentile de contact?


Treaba asta a început cam din clasa a 9-a sau mai repede, cert e că prima pereche de ochelari atunci mi-am făcut-o. Nu era deloc îngrijorător, aveam -0,25 la ambii ochi. Asta înseamnă că problemele mele de vedere erau la depărtare. Văd în ceaţă obiectele şi oamenii de la depărtare. Atunci vedeam aproximativ perfect şi nu am băgat de seamă faptul că ar putea să mai crească dioptriile. Îi purtam când şi când, la TV sau în clasă la şcoală când aveam chef. Astfel, în timp, dioptriile au crescut. Norocul meu, nu mult, însă acum am -1 şi -1,25 ceea ce a devenit deja deranjant dacă nu port ochelarii.

Am simţit că îmi trebuie ochelari după primul an de facultate. În vara următoare a trebuit să îmi fac ochelari pentru că devenise obositor iar durerile de cap erau insuportabile. Dacă ai dureri de cap mari şi nu ştii ce ar putea fi, consultă şi un oftalmolog. Din discuţiile avute cu diverşi oftalmologi, mulţi oameni care ajung în cabinet au probleme de vedere chiar dacă ei aveau impresia că văd bine. Probabil nici eu nu mi-aş fi dat seama că am nevoie dacă nu mă durea capul în aşa măsură încât să ajung la doctor.

I-am explicat apoi tatălui meu că nu o să port ochelarii dacă nu o să am nişte rame pe gustul meu. Mi-am luat nişte rame roşii, marca Ray Ban, care şi acum după 2 ani sunt foarte bune, în condiţiile în care m-am pus pe ele în pat, am călcat pe ele etc. La început eram foarte încântată de ei. Chiar mă bucuram că îmi stă bine şi văd perfect. Cu timpul au ajuns să mă cam enerveze. Chiar e deranjant uneori, vara la piscină nu îi port, iarna se aburesc, când faci sport nu e ok.

Aceştia sunt ochelarii:

Alina Boda ochelari

522938_364374506949466_2124247871_n

Acum câteva luni înainte să termin facultatea am auzit o colegă că şi-a luat lentile. Am tot interogat-o despre ele ce şi cum şi apoi am mers şi eu la oftalmologul respectiv. Totul a mers foarte rapid. O mică consultaţie, apoi mi-a pus lentilele şi mi-a spus să aştept afară 10 minute să vedem cum reacţionez. Ţin să spun că pe lângă că nu simţeam lentilele, era ca şi cum nu aveam nimic pe globul ocular, am ieşit afară şi nu îmi venea să cred cât de perfect văd şi nu am ochelarii pe ochi. Un sentiment de nedescris… Aproape că îmi dădeau lacrimile :)) serios vorbind. Am sunat-o pe mama să îi spun şi apoi m-am întors să mi le achiziţionez. Nu le-am purtat de foarte multe ori, cred că ,maxim 20 de ori. Sunt funcţionale 30 de zile şi am avut grijă de ele deci e posibil să le mai port de câteva ori. Ideea e că sigur o să mai îmi iau pentru că e altceva… Nu ştiu încă ce firmă să aleg, poate îmi daţi vreo recomandare cele care folosiţi de mai multă vreme. Cel mai probabil însă voi merge din nou la acel oftalmolog şi voi lua aceleaşi lentile.

Ca să răspund întrebării din titlu: aş opta cu siguranţă pentru lentile de contact. Trebuie să ai grijă cum le pui, să te speli pe mâini înainte să pui mâna pe ele, să le speli cu soluţie specială însă merită. Şi ochelarii sunt ok, îmi place uneori să îi port. Dar atunci când e vorba de o nuntă, un banchet, un botez, lentilele sunt fără să stau pe gânduri cele mai potrivite.

Pentru cei care văd bine, cam aşa arată miopia 😀

myopia

Un mic sfat, dacă simţi că ceva nu e în regulă cu vederea ta, e mai bine să începi să porţi ori ochelari ori lentile pentru că altfel dioptriile pot evolua.

Porţi ochelari? Ce rama ţi-ar plăcea să ai sau ce ramă ai? Dacă nu suporţi ochelarii, ce lentile de contact preferi?

Aştept un răspuns mai jos :* Pupici

5 Comments Add yours

 1. Mihaela Trif says:

  Eu din fericire am ramas cu -0,25 :)) Si ii port doar la facultate si in casa. Pe afara, nu, doar cand sunt la volan. La mine e o treaba de adaptare aparent, si nu e tocmai o problema, dar simt nevoia de ei. Am doua perechi, una normala si una cu lentile heliomate. Cea mai proasta idee. Dureaza mult pana se deschid la loc, si daca intri de la soare intr-un magazin, spre exemplu, e bezna totala :)) Asa ca ii port prin casa. Nu recomand lentilele heliomate, mai bine iti faci o pereche de ochelari de soare cu dioptrii sau porti lentile si ochelari de soare. Despre lentile, nu stiu ce sfaturi sa iti dau, pentru ca nu m-am interesat prea mult de ele niciodata. Si intr-adevar, cand iti cumperi o rama, trebuie sa iti placa, si sa iti vina bine, caci altfel nu o sa ii porti si nu e genul de lucru la care sa se merite sa te zgarcesti.
  Si iti sta bine cu ochelari, sa stii. Poarta-i, ca vezi lucrurile mai clar si scapi si de durerile de ochi si de cap 🙂

  1. alinaboda says:

   Ii port si i-am purtat de cand i-am luat, insa acum simt nevoia sa schimb ceva. O sa-mi iau in continuare lentile, sunt mai comode. Esti norocoasa ca nu ti-au crescut dioptriile 😀 Sa ii porti si tu mai des.. ochii oricum se slabesc, mc de feedback :*

 2. Anonymous says:

  eu port lentile bausch and lomb si am dioptrii de -3; le port aproape zilnic,in casa raman la ochelari.cu o igiena adecvata lentilele sunt perfecte!

  1. alinaboda says:

   good to know, mersi Someone 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.