November Issue: Blue Jeans


Toti avem macar o pereche de blugi in garderoba. Sunt acea piesa din dulap care vrei, nu vrei, o ai. De la milionari, la oameni simpli… toti avem o pereche de blugi. Au reusit sa ne capteze atat de tare si pentru atat de multa vreme, incat merita un articol aici pe blog.
Tin minte ca pe vremea lui Ceasca se faceau eforturi extreme pentru a intra in posesia unei perechi de blugi. Tata si-a luat prima pereche de blugi din Budapesta si a dat pe ei o “caruta de bani”. Ce vremuri, asa-i? Acum, se gasesc pentru orice buzunar, intr-o multime de locuri.

Istoria blugilor
Interesant si poate greu de crezut unora, blugii au aparut in Genova, Italia si Nimes, Franta. Nu e de mirare ca fashion editor Diane Vreeland(nascuta in Paris) spune despre blugi ca sunt cel mai frumos lucru de la crearea gondolei. In secolul XVII materialul din blugi era unul crucial in viata oamenilor din clasa muncitoare. Nu iti imagina totusi ca blugul,ca material, era acelasi si mai demult. A fost perfectionat si revolutionat de-a lungul timpului.

In California prin anii 1850, traia un vanzator de haine, in special blugi, pe nume Levi Strauss. Hmmm, iti suna cunoscut asa-i? Printre cumparatori se afla si Jacob Davis, un croitor care cumpara in mod regulat produse. Clientii acestui croitor veneau cu o vesnica problema la el: blugii se rupeau si se descoseau. Astfel, i-a venit ideea de a folosi nituri de cupru pentru a-i intari. Pentru ca nu avea suficienti bani pentru a patenta ideea, acesta l-a contactat pe Levi Strauss. Astfel pe 20 Mai 1873 s-a inregistrat produsul impreuna cu imbunatatirile aferente. Cei doi au continuat sa produca si sa vinda in toata lumea pentru 20 ani. Indeajuns incat oamenii sa inlocuiasca sintagma “blue jeans” cu “Levi`s”. Avem si in zilele noastre avem cateva situatii de genul acesta. Pur si simplu genial!

Cel mai si cel mai interesant lucru e ca desi initial, erau creati pentru working-class, au devenit un must-have-item. Unul dintre cei mai interesanti barbati, James Dean, a purtat celebrii blue-jeans in filmul “Rebel without a cause” crescandu-le popularitatea exponential. Desi nimeni nu a anticipat popularitatea blugilor, acestia si-au marcat teritoriul in zona modei, incet dar sigur si pentru multa vreme de acum incolo.

James-Dean-Natalie-Wood-Rebel-Without-a-Cause-Photo

Revista Time a numit piesa vestimentara Levi’s 501s “Fashion Item of the 20th Century.” Dintre preferatii mei enumar:

UNKNOWN: Actor Marlon Brando is seen in this undated photo for the movie The Wild One. Brando's attorney announced July 2, 2004 that the 80 year-old actor died in a Los Angeles, California hospital. (Photo by Getty Images)
UNKNOWN: Actor Marlon Brando is seen in this undated photo for the movie The Wild One. Brando’s attorney announced July 2, 2004 that the 80 year-old actor died in a Los Angeles, California hospital. (Photo by Getty Images)
Marilyn Monroe lying alone on the ground in scene from film, River of No Return. (Photo by John Swope/The LIFE Images Collection/Getty Images)
Marilyn Monroe lying alone on the ground in scene from film, River of No Return. (Photo by John Swope/The LIFE Images Collection/Getty Images)
Paul Newman in a scene from the film 'Cool Hand Luke', 1967. (Photo by Warner Brothers/Getty Images)
Paul Newman in a scene from the film ‘Cool Hand Luke’, 1967. (Photo by Warner Brothers/Getty Images)
UNSPECIFIED - CIRCA 1970: Photo of Ramones Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images
UNSPECIFIED – CIRCA 1970: Photo of Ramones Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images
Ca sa nu mai vorbim despre multitudinea de inventii vestimentare bazate pe materialul din care sunt confectionati blugii sau despre multitudinea de modele de blugi, atat pentru femei cat si pentru barbati. Cred ca ne-ar lua o vesnicie. Asa ca, cel mai bine, iti arat cum am stilizat perechea mea de skinny blue-jeans gasiti in Bershka la mirobolantul si magnificul pret de 40 lei. Bluza e gasita intr-un outlet, e Zara si a fost undeva la 30-40 lei. Pantofii sunt luati dintr-un mall din Sardinia, dintr-un magazin PrimaDona. Am piperat cu o pereche vintage de ochelari, la care prietenul meu le-a scos ramele si i-am furat. Un inel cu initiala mea, cercei Orsay personalizati, un plic Bershka primit de la o prietena si cel mai important: atitudinea! E cel mai ieftin si cel mai important accesoriu.

Si pentru ca o poza face mai mult decat o mie de cuvinte, hai sa vedem povestea vizuala a blugilor despre care tot povestesc atat.

Makeup: me, myself and I

Photos: da.boogieman

about blue jeans about blue jeans about blue jeans 4 about blue jeans

alina boda blue jeans alina boda blue jeans  alina boda blue jeans alina boda blue jeans alina boda blue jeans alina boda blue jeans alina boda blue jeans alina boda blue jeans alina boda blue jeans alina boda blue jeans alina boda blue jeans plic bershka prima donna botine pisica alba neagra

Fara nici o legatura cu subiectul principal… Ne-am imprietenit cu o pisica foarte interesanta si jucausa. Ideea e ca in ultima vreme, de vreo 6 luni de cand ne-am mutat de unde stateam inainte, asa s-a intamplat ca am avut de a face cu pisici. Nu suntem mari fani insa… de curand am tinut o luna un motan afectuos si fricos la noi. Motanul in cauza e al unui prieten care s-a mutat intr-un alt loc iar pentru motan conditiile nu erau tocmai favorabile. Ideea e ca ieri a fost momentul in care a trebuit sa il returnam pe Wisky si ii cam simtim lipsa. Posibil sa adoptam un pui de pisica, ai cumva o sugestie?

P.S. Multumesc celor care m-au votat pentru Glamour Street Fashion Show! Miercuri seara ne vom afla la Palatul Bragadiru, Bucuresti de la ora 19:00, tineti-mi pumnii stransi, stransi 🙂

 

5 Comments Add yours

 1. Intesting sweater 🙂
  BLOG M&MFASHIONBITES
  Maria V.

  1. Alina Boda says:

   Thank you! Kind thoughts, Alina.

 2. Emily says:

  Black,nice and simple !! The style I love the most 🙂 And the curls embrace the outfit.Purrfect.

  1. Alina Boda says:

   Thank you so much 💋

 3. Black,nice and simple !! The style I love the most 🙂 And the curls embrace the outfit.Purrfect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.