at the: Park by day / Castle by Night


E destul de cald inca. Desi e 7:08, acum. Soarele ne e paznic pe timp de zi in living. E tot acolo, desi il alungam cu jaluzele mai mereu. Ceva mai devreme am vazut ultimul episod din Game of Thrones cu beib si acum ascult Lana del Rey-Ride. Ma gandesc la urmatorul test drive de miercuri si, in acelasi timp, la weekend-ul ce a trecut.

Poate te-ai obisnuit sa fim plecati tot prin padure, pe undeva. Saptamana trecuta n-am mai umblat hai-hui, dar tot in mijlocul naturii am ajuns.

Intre timp, ploaia bate in geam, chiar deasupra capului meu. Ce bine ca am prins vreme buna in weekend, asa-i?

S-a racorit. Ador sentimentul asta de aer rece-proaspat dupa o zi atat de calda. 

Cuvintele cheie din weekend au fost: prieteni, Spania, nivel de trai, pizza, Mitza, Londra, parc, natura, oameni, orchestra, film, fotografii, masini, Peugeot, Haxan, TiFF, Tommy, test drive, condus, iUmor, n-am haine, dragoste, planuri, canar.ro.

Duminica, in parc, am facut cateva fotografii. Cred ca asta a fost cel mai relaxant moment din saptamana si singurul cand am apucat sa facem cateva fotografii.

by Day

parcul central cluj

Ne-am oprit putin sa il ascultam pe tipul care vorbea oamenilor despre ce anume ar putea sa faca in cazul in care nu le place jobul lor sau despre cum ar putea calatori mai mult. Aiesec, Couchsurfing, work and travel intr-un mod independent erau cateva idei. Chiar si ideea de a avea un blog era exprimata destul de frumos. Faini oameni, faina atmosfera.

alina boda

Bineinteles ca inainte sa ies din casa, mi-a luat 30 minute doar sa ma plang ca nu mai am cu ce sa ma imbrac. Cred ca si daca esti fata si daca esti baiat, stii despre ce vorbesc. 

alina boda

parcul central cluj

Un fel de cheat-day s-a transformat intr-un cheat-weekend si eu n-am mai ajuns pe la sala.

parcul central cluj

Si pentru ca a fost despre relaxare, ne-am asezat langa copacul din stanga si am lenevit la soare. Best feeling in a long time.

alina boda

alina boda

alina boda

Outfit details:
Tricou: random
Shorts: Divided by H&M
Shoes: Deichman
Cap: Cayler & Sons

In timp ce ne relaxam, am primit invitatie la Castelul Banffy unde urma sa aiba loc cine-concertul: Häxan.

“Un artist islandez talentat și un controversat horror mut suedez din anii 20, alături de o orchestră simfonică, vor aduce un spectacol de neuitat la Castelul Banffy de la Bonțida. Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang și descris drept una dintre cele mai enigmatice și creative apariții pe care le-a oferit recent scena muzicală islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer și un bun satirist, cu o predilecție pentru umorul suprarealist.” – ilikecluj.ro

by Night

tiff la castelul banffy

Ajungeam in jurul orei 21 la castel si inca mai era putina lumina. In Cluj, saptamana trecuta, mai toate apusurile pictau pe cer in nuante pastelate.

tiff la castelul banffy

Nici prin gand nu imi trecea ce urmeaza sa inceapa. Ne-am invartit printre scaune sa gasim locuri si intr-un final am gasit locuri destul de aproape de orchestra.

tiff la castelul banffy

Häxan: Witchcraft Through the Ages este un film mut scris si regizat de Benjamin Christensen. Constand intr-o colectie de ilustratii si video-uri, filmul se prezinta a fi un studiu asupra a felului in care superstitiile si neintelegerea bolilor fizice si psihice pot conduce spre a crede in vrajitorie. Se prezinta felul in care se presupunea ca aratau vrajitoarele, cum se comportau si cum faceau vraji. De asemenea, acestea erau arse pe rug si pedepsite cu moartea in cazul in care preotii decideau ca asa trebuie.

Ei bine, pe langa filmul asta, interzis o multime de ani la rand, era vorba si despre orchestra de la Opera Maghiara din Cluj dirijata de Simona Strungaru. Am reusit sa gasesc o mica parte din ceea ce am auzit ieri seara:

Totul era atat de bine pus la punct… Sincronizarea dintre imagine si sunet era perfecta si asta nu e deloc usor. Vremea era destul de racoroasa, filmul a durat aproximativ 2 ore iar orchestra a tinut pasul. Cadrul castelului era, pe departe, cel mai bun loc pentru gazduirea acestui spectacol. De multe ori, pierdeam sirul filmului… pentru ca interpretarea live, a ceea ce auzi si tu(daca ai dat play), in acele momente, era incredibila. La un moment dat, apareau cateva broaste in ecranizare. Sincron perfect cu cele care se auzeau de langa lac. Poate sunt eu blestemata sa simt totul atat de intens si sa fiu atat de sensibila, dar in momente de genul asta, nu regret. Aveam fiori in stomac si nu cred ca sunt singura.

 

tiff la castelul banffy

Si aici, am scris de mana, concluziile filmului, soul-food pentru noaptea asta:

Centuries have passed and the Almighty of medieval times no longer sits in his tenth sphere. We no longer stay in church starring terrifed at the frescoes of the devils. The witch no longer flies away on her broom over the rooftops. But isn’t superstition still rampant among us? Is there an obvious difference between the sorceress then and now? We no longer burn our old and poor. But do they not often suffer bitterly? And the little woman, whom we call hysterical, alone and unhappy, isn`t she still a riddle for us?  Nowadays we detain the unhappy in a mental institution or – if she is wealthy – in a modern clinic. And then we will console ourselves with the notion that the mildly temperate shower of the clinic has replaced the barbaric methods of medieval times.

Finalul, a fost emotionant, atat pentru artisti cat si pentru public. Chiar m-am lasat cuprinsa de ceea transmiteau incat, la final, mi-au dat lacrimile. Toata admiratia si tot respectul! Au urmat ropote de aplauze, toata lumea in picioare… Chiar pot sa spun ca a fost cea mai faina experienta de anul acesta si sper ca am reusit sa iti transmit un sentiment pe care trebuia sa il fi trait acolo, cu noi. Fericire!

 

 

Now, cheers to the freakin` weekend!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.