Castiga o excursie in valoare de 1000E, impartasind o experienta culinara! sponsored by Momondo


Experienta culinara italiana, raiul iubitorilor de paste

Momondo m-au provocat sa povestesc o experienta culinara dintr-o tara pe care am vizitat-o, iar eu, fiind o pofticioasa si o gurmanda, nu am cum sa nu raspund provocarii afirmativ. Imi place ca de fiecare data cand vizitez o tara “sa o gust”, la propriu. Sa incerc sa observ si diferentele dintre modul in care isi gatesc ei felurile de mancare traditionale in comparatie cu felul in care noi, romanii, le-am adaptat in gastronomia noastra.

Asadar, dupa cum stiati deja, de curand am vizitat Italia si anume: Bologna, Florenta si Cinque Terre. Intotdeauna verific zborurile care ma intereseaza prin aplicatia Momondo, pe care o am descarcata pe telefon. Asa am descoperit zborul catre Bologna, care era la cel mai mic pret pentru ca asta ma interesa. Puteti cauta si voi prin aplicatia Momondo sau direct pe site, destinatia Bologna, pentru a va convinge.

Nefericirea a facut ca inainte de vacanta, sa fac o enterocolita si astfel nu am reusit sa ma bucur din plin de o experienta culinara completa in prima zi. Pe parcurs ce mi-am revenit, am reusit totusi sa ma bucur de cateva dintre preparatele specifice italienesti, despre care o sa vorbesc in continuare.

Destinatia Italia mi se potriveste manusa din punct de vedere culinar pentru ca ador pastele, pizza, inghetata si as putea sa continui lista pana maine si cred ca tot nu mi-ar ajunge sa va fac o idee cam cat imi place mancarea italieneasca. Chiar si aici, in tara, prefer pastele, risotto-ul, pizza si deliciile dulci specific italienesti.

Cel mai asteptat moment al zilei, pe tot parcursul vacantei era cel in care gaseam un restaurant cu o terasa aerisita, intr-un loc de principal interes si bineinteles momentul in care mancarea ajungea in fata noastra, pe masa. In principal, comandam paste la masa principala a zilei. Cand deja ma simteam mai bine, am inceput sa ma bucur cu adevarat de experienta culinara italiana.

In Florenta am gustat pastele simple Pomodoro Fresco la Scudieri, care sunt destul de banale continand doar paste si un sos de rosii proaspete, insa gustul este inconfundabil si foarte delicios. Am savurat fiecare imbucatura si as mai fi mancat cel putin doua portii. V-am spus eu ca sunt gurmanda. Langa paste, mereu am comandat un pahar de vin demi-sec sau demi-dulce la recomandarea ospatarului. Pastele, vinul si vederea catre Domul Santa Maria Del Fiore au facut ca experienta sa fie una memorabila.

Cele mai gustoase paste pe care le-am incercat, au fost cele pe care le-am comandat la un restaurant micut din Bologna, care oferea meniul zilei. Am comandat paste Carbonara, desi sunt vegetariana, pentru ca ador pastele cu sos alb si erau singurele disponibile. Nu am mancat carnea, insa m-am bucurat de niste paste facute in casa de un galben incredibil de intens si de frumos iar gustul era unul nemaiintalnit si deosebit de bun. Salivez, la propriu, povestind toate astea si imi fac un dor imens de zilele acelea calduroase cand singura noastra grija era sa decidem ce comandam din meniu. Abia astept urmatoarea experienta de acest gen.

Daca este sa vorbim despre cel mai frumos view pe care l-am avut in Italia, luand pranzul, o sa raspund fara ezitare ca a fost cel din Cinque Terre. Am savurat o foccacia cu pesto, rosii si mozzarella bucurandu-ne de briza marii si de vederea in ansamblu a caselor colorate de pe stancile din Manarola. Pot sa spun ca este si cel mai frumos view pe care l-am avut vreodata, la masa. Recomand din tot sufletul sa vizitati Cinque Terre, Manarola. Este ca si cum ai pasi in rai…

N-a existat zi fara gelato. Am mancat in 3 zile, mai multa inghetata decat credeam ca pot sa mananc. Au oamenii aia o reteta pentru inghetata… mai rar asa ceva. Este cremoasa, naturala si au zeci de sortimente disponibile. Imi era greu sa aleg DOAR 4-5 sortimente pentru ca toate aratau incredibil si nu voiam sa ratez ceva bun si specific lor.  Totusi, la Cremeria Sette Chiese din Bologna am mancat cea mai buna inghetata din tot sejurul. Sortimentele erau destule: de la fistic, limoncello, straciatella, fistic, cafea pana la clasicele ciocolata neagra sau vanilie, you name it, aveau de toate.

Un lucru este clar: am savurat fiecare fel de mancare la maxim si m-am bucurat ca un copil mic atunci cand ospatarul venea catre masa mea, cu farfuria de paste frumos aranjata. Acum, mi s-a facut o pofta nebuna de paste si de inghetata iar maine stiu care va fi meniul zilei.

Mi-ar placea sa descoperi si partea neculinara a experientei mele din Italia, pentru ca merita. Poti citi articolul precedent pe aceasta tema, apasand aici.

Pentru ca am tot vorbit despre Italia, destinația pe care as alege-o in cazul câștigării concursului ar fi Salerno, Italy sau o țara in care nu am fost niciodată: (Alrgarve), Portugalia.

Castiga o excursie in valoare de 1000 E oferita de Momondo

Ce trebuie sa faci?

Imi doresc tare mult sa imi impartasesti si tu, cea mai placuta experienta culinara dintr-o destinatie in care ai fost. Eforturile tale, nu vor ramane neapreciate. Eu le voi citi cu drag pe fiecare in parte, iar la fel vor face si cei de la Momondo. O norocoasa sau un norocos va avea sansa sa castige o excursie in valoare de 1000 Euro oferita de Momondo, intr-o destinatie existenta pe site-ul lor. Premiul de 1000 Euro va acoperi costurile de transport si cazare. Importand de retinut este faptul ca premiul nu se va acorda in bani si ca excursia(zboruri si cazare) trebuie sa se incadreze in suma respectiva.

Asteptam comentariile voastre, aici pe blog, pana in data de 30 Noiembrie 2017, iar castigatorul va fi ales de catre Momondo la data de 10 Decembrie 2017. In acest concurs se apreciaza entuziasmul si interesul, asa ca hai sa fim cat mai creativi si sa le castigam premiul!

Termeni si Conditii pentru cititoriMult succes!

Advertisements

78 Comments Add yours

  1. Carmen says:

    Cred ca cea mai interesantă și diferită experiența culinara am experimentat-o in Statele Unite ale Americii vara aceasta . Am avut șansa de a petrece 3 luni in state și pot spune convinsă ca au cele mai bune dulciuri asta incluzând muffinuri cu blueberry sau ciocolata și Cookies din lume . Nu eram o împătimită a dulciurilor dar acolo totul s-a schimbat . Efectiv nu te puteai abține de la pancakes cu maple syrop ( sirop de arțar ) sau de la Frech Toast.ul lor pe care uneori îl mai combinam și cu bacon crispy 😅 . Pentru experiențe inedite culinare pot spune cu siguranța ca America o sa te surpinda prin asocierile atat de diferite dar care cumva reușesc sa se combine pentru un rezultat unic și wow .

    1. Alina Boda says:

      Buna Carmen,

      N-am fost in SUA pana acum, însă mi-ar plăcea foaaaarte mult sa ajung acolo. Suna atat de bine pancakes cu maple syrup… fix de la ele de acasă ♥️ Sunt sigura ca ai pus minim 5kg :)))

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

  2. Cristina says:

    In vara aceasta am ajuns pentru prima oara in Italia, mai exact Coasta Amalfi💓 Imi planuisem fiecare activitate in parte, abia asteptam sa mananc gelato, paste si pizza din zona Napoli.Partea mai putin frumoasa a vacantei a fost ca am fost extrem de racita, abia puteam respira.Nasul mi-a fost infundat, gustul aproape inexistent.Cu toate astea, gustul pastelor a fost mult mai tare decat raceala si m-am indragostit pe loc.Din pacate, gelato nu am putut manca pentru ca riscam sa imi agravez raceala.Si inca am regretul asta.De aceea, Momondo mi-ar indeplini o mare dorinta daca m-ar ajuta sa ajung din nou in Italia pentru a manca celebra gelato.💓💓💓

    1. Alina Boda says:

      Buna Cristina,

      Esti de-a mea!!! Plănuiesc sa merg la anul pe coasta Amalfi, daca toate merg spre bine ♥️😍

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

  3. Vasilcoiu Madalina says:

    Nu prea am fost in multe tari. Doar in State, in Belgia (Brugges si Bruxelles) si in Grecia. Mancarea din Grecia este divina. In cele 5 zile acolo am incercat orice in afara de fructe de mare (culmea.. Grecia + fructe de mare = ❤️. La mine nu). Pastele de acolo m-au cucerit, aperitivele, salatele si felurile de mancare cu branza, cu specific grecesc m-au topit :)) de-abia astept sa ma intorc in Grecia.
    Cealalta experienta din Belgia a fost dulce. Vafele, inghetata si ciocolata sunt speciale acolo. Se stie ca ciocolata belgiana este cea mai buna si cea mai fina. Au dreptate ceilalti. M-am intors acasa cu pungi de ciocolata si imi era frica sa nu se termina :))
    Iar in State m-am indragostit de pizza :)) foarte cascavaloasa, pufoasa si cu blat gustos. Am apreciat magazinele cu produse sanatoase. Acolo chiar nu te plictisesti in legatura cu mancarea si cu locurile in care sa iesi.
    Cam asta este experienta mea culinara internationala. E un inceput mic pe care il cresc treptat. Intr-o luna urmeaza Malta. Sa vad cu ce ma surprinde ☺️
    (Speeer sa castig excursia de 1000 €) ❤️

    1. Vasilcoiu Madalina says:

      Scuze pt greselile din comentariul meu ☺️
      “Bruges sau Brugge” – eu am facut o combinatie intre cele 2 :))
      “Sa nu se terminE”

    2. Alina Boda says:

      Buna Mădălina,

      Eu zic ca stai bine la capitolul tari vizitate si in SUA nu are toată lumea ocazia sa meargă ☺️ Mi-ar plăcea sa ajung cândva acolo.
      Belgia suna delicios deși nu sunt mare fan dulce ♥️ Sper sa ajung in Grecia pentru peisaje, iar mâncarea suna bine după cum spui, pentru ca nici eu nu mănânc fructe de mare.

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

  4. 21lucy says:

    Hello, este destul de dificil să aleg doar o experienta culinară…astfel, fiindcă mi-e greu să mă decid voi alege 2 experiențe…Prima, dintr-o insulă situată în Oceanul Indian, adică mâncarea creola din Seychelles care nu se compară cu nimic din ce am gustat înainte, este demențială…a doua experiență este din Porto, dintr-un restaurant cu stele Michelin unde am servit o mâncare tradițională, cataplana cu fructe de mare…aș putea adăuga mai multe, dar am decis ca acestea au fost cu adevărat desăvârșite. Seară faină și baftă să avem!

    1. Alina Boda says:

      Hey Lucy,

      Wow, norocoasa! Sunt convinsă ca pe lângă mâncarea buna ai avut parte si de peisaje nemaipomenite ♥️ Sunt atât de multe locuri frumoase in lume, încât ma întristează faptul ca n-o sa apucam sa le vedem pe toate…

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

      1. 21lucy says:

        Mulțumesc frumos Alina, succes și tie…p.s. Poate ne revedem la o noua experiență Mini!

      2. Alina Boda says:

        Mi-ar plăcea, ne scriem pe Facebook? 😘 Te pup!

  5. Grecu Vaniușa says:

    GRECIA! Cu siguranța m-as întoarce in insulele grecești și nu doar pentru bunătățile culinare (chiar dacă n-am mai gustat in niciun loc fructe de mare precum cele de acolo) dar și pentru frumusetea peisajelor cu care se pot mândrii grecii. De la plajele de vis și drumurile șerpuite printre stânci pana la tot ce reprezintă istoria lor. Acestea sunt doar câteva lucruri care m-au impresionat, sper ca Momondo sa ma trimită din nou intr o noua călătorie! ❤️

    1. Alina Boda says:

      Buna Vaniușa,

      Te cred! Grecia se afla pe lista mea de to-do pe anul viitor ♥️ Sper sa reușesc sa ajung si eu acolo.

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

  6. Mihai Lavinia-Elena says:

    De cand a plecat sora mea in UK..cel mai mult mi-am dorit sa merg si eu acolo, sa vad ce vede ea, sa experimentez ce experimenteaza ea..la 18 ani m-am trezit cu o excursie full in uk, mi-au dat lacrimile pe loc, eram cea mai fericită tânără majoră, asta intamplandu-se chiar acum cateva luni, inca mai simt emotiile si entuziasmul pe care-l simțeam atunci. Imi amintesc perfect ca acolo am mancat pentru prima dată sushi, preferatul iubitei mele surori, prima data mi-a displacut total, incercandu-l doar de gura acesteia, dar cand am tot vazut cu ce poftă îl mănâncă ea, am zis ca trebuie sa-l gust cu placere, nu cu gandul ca as mânca pește crud, deoarece da, la asta mi-era gandul prima dată, cand l-am incercat a doua oara mi-a placut la nebunie, efectiv de atunci am inceput sa iubesc mancarea chinezească, îmi place sa o gătesc, chiar daca nu mereu imi iese perfect, ma incalzesc cu zicala: “Din greșeli se învață”. Chiar daca sushi-ul nu are legătură strânsă cu Londra, această mâncare mereu îmi va aminti de cea mai frumoasă excursie, cele mai tari peripetii traite cu inima la gură si nu in ultimul rând de cei mai dragi oameni din viața mea! 🙂

    1. Alina Boda says:

      Buna Lavinia,

      Uf, m-ai facut sa empatizez cu tine. Cred ca nu iti e usor sa fii departe de sora ta, însă uneori asa e viața. Sper sa fii puternica si sa ajungi cat mai des la sora ta!

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

      1. Mihai Lavinia-Elena says:

        Bună Alina, ma bucur mult ca ți-am trezit câteva senzații. 😊 Să știi ca mi-a fost foarte greu la inceput, dar cu timpul am realizat că în viață trebuie să mai și suporți, sa treci peste greutăți cu capul sus, din punctul meu de vedere aceste greutăți formează podul către a deveni independent si a fi pe propriile picioare,fiindcă înveți. Acum nu-mi mai este atât de greu, ma încălzește gândul că peste aproximativ 7 luni dau bacalaureatul si merg sa studiez in UK, si voi avea ocazia si imensa plăcere de a recupera timpul in care am stat departe una de cealaltă. 😊 Mulțumesc pentru succes, you are totally the best!

      2. Alina Boda says:

        Ma bucur sa aud ca gândești asa frumos! ☺️ Mult succes in ceea ce iti propui, Lavinia 😘

        Mersiiiii!!!

  7. Alex says:

    Am sa fiu ceva mai traditional, cand vine vorba de mancaruri romanul este cel mai inventiv, incepand de la reteta pe care mi-o facea mama cand eram micut de care si ea la randul ei avea parte in copilarie asta undeva prin anii 70-80, traditionala “paine uda cu zahar” care era al naiba de buna… la traditionala mamaliga cu branza cum sa zici ca romanul nu-i Inventiv? Trecand la experienta mea culinara vizitand multe tari nu am ramas deloc impresionat comparativ cu mancarea romaneasca asa ca intr-o zi am ales sa vad ce ar simti un strain care vine la noi in tara si am mers sa mananc in centrul vechi al Bucurestiului(Nu stiu daca am voie sa spun numele localului)… ca na.. buna e mancarea acasa dar mai buna in oras.. mancare traditionala romaneasca.
    Unde pentru felul 1 am optat pentru o ciorba radauteana(mancata pentru prima oara in viata) pentru felul 2 ca sa raman in tema am optat pentru un platou asemanator “Pomenii Porcului” servita cu mamaliguta calda iar pentru desert am ales papanasi desi stiu ca au origini Austro Ungare noi ne mandrim cu reinterpretarea lor prin faptul ca acele gogosi sunt prajite.
    Dupa masa stand la discutie cu prietenii mei despre experienta fiecaruia si atmosfera ce ne-o oferea localul specifica anilor 1900 daca nu ma insel m-am simtit mandru ca sunt roman. Am fost convins de faptul ca straini ce vin in tara noastra pe langa locurile noastre minunate de vizitat le va ramane intiparita in minte(papilele gustative) mancarea noastra!

    1. Alina Boda says:

      Buna Alex,

      Original comentariul tău si ma bucur ca ai adus in discuție mâncarea tradițional românească, care indiscutabil va rămâne pentru noi cea mai buna!

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

  8. Pentru mine ideea de a călători implică şi o anumită parte experimentală, iar una dintre cele mai interesante este clar gastronomia unei țări, gustul care însuflețeşte un popor în viața de zi cu zi. Nu cred că mai este atăt de necunoscută mâncarea asiatică şi tot vârtejul de simțuri în care te scufunzi de la primele ‘experimente’, pentru că de multe ori efectiv nu ai idee ce ți se aşterne în fața ta pe acele meleaguri. Aşa a început şi călătoria mea din această vară, o escapadă în Asia de Sud prin 5 țări: de la mâncărurile spicy-spicy-spicy malayesiene( spun asta pentru că am încercat acolo credcă cele mai iuți supe ever) la orice infuzat în lapte de cocos, tăiței ce ți se topesc în gură , fructe exotice every sigle day şi chiar ciudățenii de tipul (orice) insectă prăjită ca snacks ( pentru că why not?!). E una dintre experiențele culinare şi (nu numai) care trebuie trăite cel puțin o dată în viață pentru că numai acolo simți cu adevărat ce înseamnă diversitatea (din orice punct de vedere). Fiecare îmbucătură a fost nouă şi diferită decât precedenta şi sincer credcă dacă aş mânca în fiecare zi întrebându-mă ce am în farfurie nu ar fi o viață irosită degeaba. Nu cred în turism, ci în cunoaştere, explorare şi eliminarea propriilor limite, aşa că de ce să nu zâmbim când primim ocazia să ne facem fericite şi papilele gustative?
    Ps: sticky rice e the best numai la el acasă, Thailanda.

    1. Alina Boda says:

      Buna Irina,

      Doamneeeee, mâine as zbura pana in Asia!!! Te cred pe cuvânt si sunt de acord cu tine ca as putea sa-mi trăiesc viața încercând mereu ceva nou, mai ales ceva atât de diferit fata de gastronomia românească.

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței 😘 Mult succes!

  9. Sensy says:

    Anul acesta in Croatia, impreună cu iubitul meu in ultima seara, am decis sa luam cina la un restaurant mai scumput. Si cum aveam mana libera :)) , bineinteles am ales vita (preferata mea), iubitul meu si-a luat peste mai exact ton. L-am rugat pe ospatar sa o faca mai bine carnea de vita, iar el ne-a explicat ca e facuta in asa fel in cat sa fie perfecta pentru a fi mancata, eu “ok, ok!”. Si momentul adevarului: lunga explicatie in care noi ziceam ceva si ospatarul vorbea de cu totul altceva, iubitului meu ii vine un ton rosu adica crud, intr-o crusta de susan foarte frumos aranjat cu garnitura pentru papagali adica cu quinoa, el fiind un mare amator de peste dar nu si de cel crud, asa saracul a ramas nemancat, pe cand eu care credeam ca-mi aduce o vita roz la mijloc. Am fost pe deplin satisfacuta impartind bunatatea aia care ti se topea in gura de cat de frageda era, cu iubitul meu, pentru a nu-l lasa flamand.

    1. Alina Boda says:

      Buna Sensy,

      M-ai facut sa rad :)) Ma bucur ca seara a fost pana la urma salvata de friptura ta!

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței! Mult succes 😘

  10. evaiaia says:

    Experiența culinară memorabilă este cea din Turcia, țara care m-a impresionat prin cultură și stil. Revenind la culinar, am avut ca scop să încerc mâncărurile tradiționale și am ajuns să mănânc o săptămână rahat turcesc dulce, foarte dulce, cu arahide, cu nuci, fistic, capșuni, lămâie, baclava sau kataif cu toate tipurile de oleaginoase, vestitele bomboane de ciocolată în formă de ciuperci de care sunt îndrăgostită, toate acestea lângă un ceai negru inconfundabil delicios.
    Recomand să vizitați Turcia din toate punctele de vedere !

    1. Alina Boda says:

      buna Eva,

      Mi-ai facut o pofta teribila de asa ceva…din păcate pot doar sa imi imaginez acel rahat cu fistic 😻

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței! Mult succes 😘

  11. Stroian Diana says:

    Am rămas îndrăgostită de pizza din milano. Nicăieri nu am gasit pizza atat de delicioasă ca si acolo. Divin ❤

    1. Alina Boda says:

      Buna Diana,

      Am trecut si eu prin Milano…acum câțiva ani buni, însă nu am avut ocazia sa mănânc pizza. O sa te cred pe cuvânt! Haha ☺️

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței! Mult succes 😘

  12. Varodi Andreea says:

    Una dintre vacantele care m-a impresionat cel mai mult din punct de vedere culinar si nu numai a fost Italia, si mai exact Toscana❤
    Locatia in care am avut ocazia sa ma desfat vizual si culinar se numea Montaione. Am fost intampinati cu vin rosé si fursecuri cu migdale( o combinatie perfecta). Acolo am degustat bogatul lor mic dejun alaturi de savuroasa cafea italieneasca
    In Florenta am incercat pizza, paste, dar prima intalnire a fost cu o piadina cu ruculla, proscuitto si stropita cu otet balsamic.
    Gelato a fost nelipsit ca si desert,si trebuie sa recunosc ca inghetata mai delicioasa decat cea cu caramel sarat nu am mancat in viata mea! 😮
    ITALIA a lasat in sufletul meu numai amintiri frumoase si mi-ar placea in orice moment sa ma reintorc pentru a crea noi amintiri alaturi de persoana iubita si pentru a incerca noi experiente culinare! .❤😘

    1. Alina Boda says:

      Buna Andreea,

      Te inteleg perfect, Italia are farmecul ei culinar deosebit… Yummy! Înghețata cu caramel Sărat chiar e foarte foarte buna!!!
      Abia aștept si eu sa ma reîntorc in Italia.

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței! Mult succes 😘

  13. Luca Adelina Cristiana says:

    Prima mea vacanta a fost cea împreuna cu soțul meu in Paris asa zis oras al dragostei ! Nu m-am gândit nici o secunda la ce am sa mâncam cand ajungem acolo singurul lucru la care m-am gândit a fost ca o sa fim aman2 într-un oras al dragostei ca doi îndrăgostiți ce suntem 🙈 ! Eram atât de entuziasmata de gândul ca ne vom plimba ținându-ne de mana pe Champs Elysees ca vom vizita un oras care emana atâta dragoste si atâta nobete încât nas mai fi vrut sa plec de acolo !
    Am mâncat bine înțeles si mancare foarte buna specific franțuzească nu conta unde conta sa avem cât mai mult timp pentru a vizita cât mai mult si a putea rămâne cu amintiri frumoase din prima noastră vacanta împreuna !
    Am avut si seri romantice in restaurante unde am mâncat “escalope du boeuf” cu un vin roșu îi simt si acum gustul mâncării delicioase si vinului de cea mai buna calitate după cum știți cu toti acolo e cel mai bun vin . Am avut si zile unde am mâncat la împinge tava nici nu credeai ca esti acolo erau niste mâncăruri atât de bune si deserturi si tot ce vroiai puteai mânca cu Nu stiu undeva la un 13-14 euro . Am avut si seri in care mâncam la colț de strada câte un sandwich pentru a recupera din timp si a vizita cât mai mult orașul ! Daca aveți ocazia sa ajungeți nu ezitați si mai ales daca sunteți cu persoana potrivită este ceva nemaipomenit !
    A fost o vacanta superba cu multe amintiri cu un dor nebun de a te întoarce acolo si cu un dor nebun de cât mai multă experiența
    Am mâncat si specificile “macarons” Wow n-ai cum sa nu mănânci asa ceva sunt de vis sunt ceva absolut delicioase !
    Nici nu stiu cu cât imi aduc aminte cu atât imi vine sa povestesc cât mai mult din vacanta noastră stiu ca poate nu mai au legătura ca sar dintr-o parte in alta dar este ceva ce am trăit si mi-a plăcut nespus si cel mai importat lucuru a fost ca am fost împreuna !
    Te pup Alina ! Mult succes tuturor si cât mai multe experiențe frumoase ca in viitor sa avem ce povesti copiilor noștri ! Bucurați-vă de viața Iubiți-vă viața si viața va va iubi pe voi ! ✈️

    1. Alina Boda says:

      Buna Cristiana,

      Se simte entuziasmul tău in toată relatarea!!! Ma bucur tare mult ca ai avut parte de o experiența de acest fel. Imi doresc si eu o excursie cu iubitul pentru ca nu am fost niciunde doar noi doi, pana acum. Ma bucur ca mi-ai scris, emani energie pozitivă!

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței! Mult succes 😘

  14. lorenatipei says:

    Cea mai placuta experienta culinara pentru mine?
    In momentul in care am citit intrebarea, gandul s-a dus direct la una singura, care va ramane mereu prima pe lista mea si suna cam asa:
    …se facea semptembrie anul acesta si impreuna cu prietenul meu (doi “obsedati” de canalele culinare si pasionati de gatit) am hotarat sa facem o calatorie in Barcelona pentru un maraton de tapasuri. Zis si facut, dupa multe tulburente cu avionul ne-am trezit in sfarsit in Barcelona, prima oprire, fara doar si poate, “La Boqueria”. Era ora 10 dimineata si noi ne-am inceput ziua cu omleta cu calamari(daaa…cam ciudat pentru un mic-dejun).
    Seara a fost primul maraton de tapasuri, 5 localuri la rand, stomacul inca rezista :))
    In ultima locatie aflu de la prietenul meu ca dimineata urmatoare vom avea un mic dejun mai special. Ce sa fie, ce sa fie? Nu divulga nimic…
    Dimineata urmatoare…ora 6… inca nu aveam habar unde ma va duce aceasta calatorie… la doar 1500m deasupra pamantului, intr-un balon cu aer cald, inconjurata de nori pufosi, un soare care a luminat perfect cel mai frumos moment din viata mea. Am spus cel mai hotarat DA pe care l-am putut rosti intr-un moment de emotie ajuns undeva la superlativul absolut.
    Si oare cum am sarbatorit momentul?!…Exact… TAPAS si SANGRIA.

    1. Alina Boda says:

      Buna Lorena,

      Cat de faaaain ♥️ esti o norocoasa! Cred ca de acum vei asocia mereu TAPAS cu iubirea voastră :))
      Mersi si pentru recomandările din Barcelona. Imi doresc sa ajung acolo, măcar o data!

      Mult succes! 😘

      1. lorenatipei says:

        Trebuie doar sa imi spui cand vei merge si iti voi face un pergament cu cele mai faine locuri :*

      2. Alina Boda says:

        Haha! Super ♥️😘

  15. visuallandscape says:

    Ei bine, am locuit in Franta pentru 5 luni deci pot spune ca am incercat multe din mancarurile lor traditionale. Dar niciuna nu se compara cu mancarea noastra traditionala. Dupa cum spunea bunica mea, cea mai buna mancare: cartofi prajiti cu branza rasa deasupra – o denumea ca fiind mancarea copilariei si deseori ma rasfata cand mergeam la ea cu mancarea asta. Sarmale, cozonac, pasca, drob , etc., le mancam cu totii si ce este mai placut e ca aceste mancaruri se gatesc deseori in preajma sarbatorilor. Ce e mai frumos decat sa stai cu cei dragi de sarbatori si sa gusti din mancarea traditionala romaneasca? Mancarea traditionala din tara natala este cea mai buna! Restul sunt doar gustari temporare 🤗

    1. Alina Boda says:

      Buna 😘

      Mi-e asa de foame, iar eu stau si citesc comentarii despre mâncare! :)) Ai dreptate, nimic nu se compara cu o ciorba buna, cartofii prăjiți ai bunicii, pasca, cozonacul… Fiecare are amintirile lui legate de mâncarea tradițional românească.

      Te pup, mulțumesc pentru împărtășirea experienței culinare si iti doresc mult succes!

  16. Margareta Liliana Badescu says:

    Inima imi bate puternic cand vad inghetata.O testez in toate locurile unde ajung.Asa m-am indragostit eu iremediabil de Turcia.Camd zic Turcia deja imi imaginez inghetata cu o aroma specifica nemaiantalnita si cu o consistenta groasa de o mancam cu furculita.Am facut si eu niste mici cercetari,poate poate reuseam sa reproduc aroma dar …ioc .Au ei o pudra speciala pe care o obtin din bulbii de orhidee sau o rasina de la arborele de mastic.

    1. Alina Boda says:

      Buna Margareta

      Yummy…. suna foarte bine ce spui acolo 🤤 salivez deja!!! Cine știe daca voi avea ocazia sa testez ceea ce spui!
      Cobor scările rulante din mall cu o Piadina mare si doua gogoși :)) Am murit cu concursul asta :))

      Te pup si mult succes 😘

  17. Salut!
    Mie mi-a placut in Antalya, la Papilon Aysa, fiind o familie cu doi copii am optat ptr sejur de 10 zile all inclusiv .
    Eu si sotul am incercat un restaurat specific chinezesc- supa de alge f buna…:)

    1. Alina Boda says:

      Buna Mihaela,

      Cred ca a fost un concediu relaxant, de mult nu am mai fost intr-o vacanta in care sa ma relaxez efectiv. Mereu vreau sa vizitez cat mai multe si fug din stanga in dreapa facand mii de km. Cred ca toate la vremea lor.

      Multumesc pentru ca ai impartasit cu noi! Mult succes :*

  18. Dumitrache Delia says:

    Cred ca cea mai interesanta experienta culinara a fost in Moscova unde am mancat cel mai bun sushi ! Da,da sushi in Rusia , pur si simplu era de vis ,o combinatie de orez,alge si creveti cu sos de usturoi de-mi lasa apa-n gura si acum . Si Paris mi-a facut cateva surprize placute la capitolul desert: croissantele cu unt sau caise la cafea cu un view frumos ajunge pentru a te simti extraordinar!

    1. Alina Boda says:

      Buna Delia,

      Ce combinație interesantă Moscova-Sushi :)) Moscova a fost cu siguranța de neuitat ☺️

      Ah, mi-ar plăcea sa imi beau cafeaua intr-o cafenea din Paris acum. Sa am laptopul in fata si sa pregătesc noul articol pentru voi. Croissantele despre care vorbești ar merge perfect in peisaj.

      Multumesc pentru împărtășirea experienței culinare 😘 Mult succes!

  19. Diana Elena I says:

    Fiecare dintre noi retraieste momente importante din viata lui atunci cand aude o melodie sau simte un anumit parfum, eu revin mental, mereu si mereu, in cea mai frumoasa vacanta petrecuta in Corfu atunci cand simt miros de peste proaspat preparat. A fost vacanta perfecta!
    Am gustat la maxim frumusetile vizuale oferite de Mediterana, dar si placerea oferita de diversitatea culinara a Greciei.
    Chiar daca bugetul de care dispuneam nu era mare, Grecia este ospitaliera cu toti cei ce decid sa ii calce pragul.
    Cum poate sa nu fie mai mult decat perfecta o vacanta pentru un cuplu de studenti ce locuiesc in camin? Sa luam in fiecare seara cina in porturile din Corfu sau Paxos ne-a facut mult timp dupa, in timp ce gateam pe singurul aragaz din camin, sa ne gandim la cat de gustoase erau mancarurile grecilor.
    Dupa cativa ani, am revenit in Corfu in luna de miere, a fost perfect, insa nu am mai simtit gustul Greciei asa cum a fost in vacanta din vremea studentiei.

    1. Alina Boda says:

      Buna Diana,

      Da… comentariu tău imi trezește niște amintiri asemănătoare din perioada studenției cand făceam diverse invenții din pachetele trimise de părinți si le împărțeam cu prietenii, in camin. Parca avea alt farmec si alt gust mâncarea…

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței, mult succes 😘

  20. Cea mai frumoasa experiența culinara pe care am trăit-o a fost in aceasta vară când am mers , împreuna cu iubitul meu in Austria, în Salzburg mai exact și am făcut exact lucrul care ne place nouă cel mai mult…și anume să experimentăm tot felul de nebunii culinare și așa am ajuns să mâncăm icre de sturion preparate la singura ferma specializată din Austria și vreau să zic că au fost atât de geniale încât nu îmi pot lua gândul de la ele și abia aștept să mă reîntorc. Iar pe partea de desert .. am rămas amândoi uimiți cât de bună poate fi ciocolata Mozzart și cum ți se topește in gură ..îți vine să mănânci toată viața doar biluțele acelea delicioase de ciocolata:))❤️

    1. Alina Boda says:

      Buna Cristina,

      Hmmm… suna interesant, n-as vrea sa spun ca nu mi-ar plăcea(nu imi plac icrele) însă nu am de unde sa stiu cum au fost cele gustate de voi. De obicei nu ma avânt in a gusta tot felul de mâncăruri, însă poate n-ar strica sa dau o șansa anumitor preparate mai ciudate(rămânând in sfera vegetariană).
      Iar de ciocolata sa nu mai vorbim, cred ca e universal adorata!
      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței!

      Mult succes 😘

  21. Cunoastem cu totii vorba din popor ” mananca pentru a trai si nu trai pentru a manca”. Eu insa m-am resemnat si am adaptat-o exact pentru sufletul meu: “traieste pentru a manca bine”. Trebuie sa recunosc, sunt o norocoasa. Programul si locul de munca imi permit sa calatoresc destul de des, cam de 4-5 ori pe an. A devenit pasiunea mea, viciul meu. Nici bine nu ma intorc dintr-o vacanta, ca deja incep sa caut bilete pentru urmatoarea destinatie. Este singurul lucru pentru care aloc bani fara vreun sentiment de vina. Investesc in amintirile mele, asa imi spun mereu in gand. Nu va imaginati destinatii scumpe, mereu imi organizez singura vacantele si profit de tot ajutorul pe care mi-l poate oferi internetul. In special de momondo. Imi setez alerte de pret pentru zboruri, optez pentru date flexibile de calatorie si las aplicatia sa faca munca in locul meu. Daca raman in pana de idei, aleg sectiunea “Inspiratie” si ma las dusa de val. Initial, am pornit la drum cu ideea ca nu voi repeta destinatiile, insa mi-am incalcat acest principiu. O sa va intrebati de ce? Pentru ca am descoperit turismul culinar. Imi place sa gatesc si sa descopar aromele şi obiceiurile culinare ale bucătăriei internaţionale. Motiv pentru care m-am lasat cucerita de Italia, unde reusesc mereu sa gasesc noi surse de inspiratie. Daca as castiga acest concurs, cu siguranta as alege aceasta tara ca destinatie, desi ultima escapada aici a fost chiar in luna octombrie a acestui an, in Milano. Aceasta este unul dintre orasele pe care le-am vizitat si cu alte ocazii. Insa erau alte vremuri atunci, cand nu aveam papilele gustative asa dezvoltate 🙂 Italia este singura tara in care nu simt deloc nevoia sa consum carne. Toate branzeturile, pestele, fructele de mare, pastele proaspete, vinul creeaza o armonie perfecta, o stare de bine pentru trup si pentru suflet. Vedeta acestui an in topul meu culinar este reteta de gnocchi al gorgonzola malghese. As putea vorbi toata ziua despre acest deliciu culinar, pastele proaspete, facute in casa, atat de moi incat se topesc in gura, alintate de sosul alb cu gorgonzola si desavarsite cu un pahar de vin alb demisec apartinand podgoriilor italienesti. Rezumatul: curcubeu pe cerul gurii. Cum am ajuns sa gust aceste minunatii? Va voi spune un mic secret. Daca vrei sa te lasi sedus de acest cumul de senzatii: de miros, gust, culoare, atmosfera, estentiala este pregatirea. Inainte sa vizitez o destinatie, apelez la site-uri cu recenzii pentru a verifica ce restaurante bune sunt in zona. Imi notez de acasa adresele, fac rezervari daca este necesar si studiez meniul si opiniile celorlalti turisti pentru a afla ce retete merita cu adevarat incercate. In acest fel am ajuns intr-un mic restaurant milanez, departe de zona centrala, plin ochi de localnici. Ca o paranteza: cum stii daca un local serveste mancare proaspata si autentica? Daca este frecventat de localnici. Proprietarii serveau la mese cu o amabilitate si o prietenie sincera, de parca ne cunosteam cu totii de o viata. Pe fundal se auzea timid muzica italieneasca. De ce timid? Pentru ca nu exista local italienesc unde sa iti poti auzi gandurile. Italienii sunt oameni care traiesc la intensitate maxima orice experienta: socializeaza cu drag, vorbesc tare, gesticuleaza, mananca bine si isi iubesc cafeaua. Iar daca vreti sa aflati care este butonul de “ON”: incepeti o discutie despre politica. Cand m-am intors acasa, mi-am promis ca voi cauta retete de gnocchi facute in casa si le voi incerca pana voi gasi una asemanatoare cu cea din localul milanez. Si daca o voi gasi, promit sa o impartasesc cu voi, ca sa puteti sa le incercati si sa simtiti si voi cum are gust o bucatica de Rai.

    1. Alina Boda says:

      Buna Otilia,

      Ma bucur ca ți-ai rupt din timpul prețios pentru a rescrie comentariul. Exact la fel procedez si eu, in legătura cu vacantele si nu regret deloc fiecare ban alocat calatoritului si meselor luate in diverse locuri ale Europei.
      Eu una chiar aștept retete de la tine pentru ca mereu sunt in căutare de retete italienești de paste ♥️

      Mulțumim pentru împărtășirea tuturor sfaturilor 😘 mult succes!

      1. Multumesc frumos! 🙂 Le testez si cand gasesc reteta perfecta, o impartasesc cu voi. Mi se face foame doar cand ma gandesc.

  22. Pentru mine clar cea mai Bună mâncare se găsește clar în Italia! Bruschete crocante și aromate ca ale lor nu găsești nicăieri, salate super Fresh și pline de parmegiano, de gelatto nu mai zic, Roma mi-a cucerit inima cu frumusețea dar și cu cea mai buna înghețată cu fistic, și aici ma refer la real fistic 🤣 bucăți mari și crunchy 🤤🤤🤤 toate ca toate am avut și ocazia sa mânanc mancare gătită în casa de o bătrânica de 70 de ani, paste ca ale ei nu am găsit în nici un restaurant ❤️ Btw, Amalfi is on my list 💕💕💕💕

    1. Alina Boda says:

      Hey Cerasela :*

      Daaa! Rezonez cu tine 😀 N-am avut ocazia sa gust mancare preparata de localnici, cred ca a fost super gustoasa… Ma gandesc la felul in care bunicile noastre stiu cel mai bine sa faca tot felul de bunatati traditionale, cred ca se aplica si la ei.

      Multumesc pentru impartasirea experientei, mult succes si sper sa ajungi la anul in Amalfi! Din pacate, am vazut ca au fost inundatii acolo… Sper sa fie totul bine, sa protejeze zona.

      Mult succes :*

  23. Lidia Vadan says:

    A fost cea mai frumoasă vacanță pentru întrega familie!!!! Câte emotii am trăit, câte experiențe frumoase. De dimineata ma uitam cu soțul meu la poze din acea vacanță unică, de neuitat! Am fost primiți atât de călduros, am fost răsfățați și am vizitat locuri superbe. De ce laud atât aceasta vacanță și spun că a fost unica? Deoarece nu a fost o simplă vacanță ci chiar o călătorie ce avea un scop deosebit- nunta surorii mele. Seara , în jur de ora 21 primim o vizită- e sora mea si iubitul ei( el e italian). Ne bucura si ne surprinde vizita lor deoarece nu vin atât de târziu la noi de cand il avem pe Raul( care pe atunci avea 4 luni), si trebuia culcat. Dar ne-am bucurat să îi vedem, am povestit și dintr-o dată vad pe mana surorii mele INELUL! am izbucnit în plâns și nu mă puteam opri. Am plâns amândouă mult timp si stăteam îmbrățișate. Plâng și acum cand imi amintesc. Avem o legătură unica, specială, ne iubim enorm ! Ne-am fost sprijin și prietene cele mai bune! Am trecut prin multe experiente grele împreună și am simțit una cu alta ( unul din cele mai emoționante momente traite cu sora mea a fost în urma cu 8 ani jumate. Am trecut printr-o situație groaznică. Plângeam iar sora mea ma ținea in brațe și nu zicea nimic- doar ma strângea tare. Am simtit pe creștetul capului picaturi- erau lacrimile surorii mele- de atunci am iubit-o și mai mult)Iar acum nu imi venea sa cred ca are parte si sora mea de fericire si iubire, asa cum trebuie sa te iubească un bărbat. A trecut atât de repede timpul până când a venit nunta . 18. 10. 2015. A avut la propriu o nuntă ca in povesti- 3 zile si 3 nopti. Sâmbătă a fost starea civila si o masă frumoasă la restaurant. Duminică a avut loc cununia religioasă și petrecerea . Iaaaaar miercuri ne urcam cu toții in avion pentru petrecerea din Italia – mai exact San Benedeto dell Tronto- Ascoli di Piceno. Cred ca am ocupat tot avionul- suntem o familie numeroasă 😊 . Ajunși la destinație nu ne gândeam ce ne asteapta- familia si prietenii cumnatului meu pusesera totul la punct, s-au organizat pe zile astfel încât în fiecare zi am fost invitați la cineva acasa pentru a lua masa impreuna si mergeam dupa aceea sa vizitam câte un punct turistic- zona e superba! Are priveliști ce iei taie respiratia!. A fost o experiență culinară desăvârșită! Nu am mâncat in restaurantele italiene pentru că nu am apucat dar am mâncat la italieni acasa, il vero gusto di Italia! Patrizia si Dallila, mama respectiv sora cumnatului meu, ne-au așteptat cu o masă imbelsugata si delicioasă. Măsline umplute cu carne și prăjite- un alt fel de chiftele , grisine îmbrăcate în mortadella, nu au lipsit nici pastele , desigur, pui la cuptor si câte și mai câte. Delicios! Iar seara, pizza! Adevarata pizza. Făcută în casă de 2 bucatarese fooarte pricepute- cu prosciuto, roșii cherri si mozzarela, cu ciuperci , cu usturoi , busuioc, etc în diferite combinatii. Blatul- perfecto! Au urmat încă 2 zile cu delicii culinare iar nunta a fost momentul mult asteptat- a fost ținută la palat. Nu mai stiu cum se numeste locația, trebuie să o întreb pe sora mea, dar a fost de vis- un palat vechi, restaurat si transformat în hotel si sala de nunți. Ne-a plăcut enorm. Am fost cazați acolo- noi aveam nevoie de o cameră la nunta pentru băiețelul nostru. A fost o nuntă de noapte si trebuia sa il culc. Revenind la mâncare și aici papilele gustative ne-au fost în extaz. Mâncarea ca mâncarea dar desertul…. nu a fost tortul miresei ci torturile miresei. -un bufet suedez cu torturi. Ce poate fi mai bun? Nu stiu cum se numeau dar au fost cele mai multe prăjituri ce le-am mâncat vreodată!!!! Ne vom aminti mereu cu mare drag si emoție de acea perioadă frumoasă petrecută cu familia și prietenii dragi, văzând cum o nouă familie se formeaza și trăind o experiență culinară de vis- de vis pentru că acolo, mâncarea a avut sentimente, emoție, iubire. Nu a fost doar mâncare, a fost iubire! Si momondo, mi-ar plăcea să mă reîntorc în Italia, de data aceasta sa gust bucătăria italieneasa dintr-un restaurant in altul si sa împart această experiență și sora mea; de ce nu în Bari. Am auzit ca e tare frumos….

  24. Sorina says:

    Tarile mele preferate sunt Italia si Spania ( pana acum). In Italia, cum ai spus si tu, mancarea este geniala, paste super super delicioase, chiar nicio zi fara gelato cu fistic si nutella :). Cel mai bine am mancat intr-o localitate destul de mica, Aversa, aproape de Napoli! Acolo am descoperit toate mancarurile italienesti, de la aperitive, la paste, pizza si cartofi prajiti, cei mai buni cartofi prajiti pe care i am mancat pana acum, jur! A, si sa nu uit de pizza cu cartofi prajiti :)) a fost surprinzatoare! A fost cea mai frumoasa experienta in Italia, am fost si in excurii in alte orase, dar in Aversa am descoperit adevaratul spirit italienesc!
    Cat despre Spania, am fost la fel de impresionata, nu as putea sa aleg. Am stat intr-un orasel mic, in nordul Spaniei, la granita cu Andorra! Acolo am descoperit si mancarea si traditiile spaniole si mi au placut toate foarte mult! Iubesc paella si sangria, bautura perfecta in zilele de vara! As avea multe de povestit si daca as fi norocoasa sa castig as vizita si Parisul, sa mananc creme brulee si macarons! ❤️🤗⭐️

  25. Mihaela Janina Fagadar says:

    Buna tuturor!
    Trebuie sa recunosc ca,fiind o “pofticioasa”,este putin dificil sa ma rezum la o singura experiența culinara,deoarece fiecare masa este o experiența pentru mine,indiferent de specificul ei!
    Am ales totusi sa vorbesc despre un prânz luat in Taiwan,Taipei pe vremea cand calatoream cu vaporul prin Asia!
    Fiind orașul natal al uneia dintre colege,m-a invitat la masa la un mic restsurant(poate prea mult spus restaurant ),unde am avut parte de cea mai buna mâncare asiatica pe care am încercat-o pana in prezent!
    Orez lipicios,umplut cu carne afumata,salate din orez rece cu legume,friputurici si peste proaspăt pregatit pe loc,supici cu taitei din orez,carne si legume si evident deserturi la final!multe dintre felurile comandate nu le pot descrie deoarece nu stiu exact ce conțineau (nici nu mai contează:)),ideea e ca nu le-am mai întâlnit de atunci nicăieri unde am fost,nici chiar in Asia!un prânz plin de gust,culoare si prospețime!
    Unele dintre cele mai bune mâncăruri se gasesc in locuri in care nu te-ai aștepta ,sau chiar pe strada,(in special in aceste părți ale lumii)!
    Si da,ca si majoritatea femeilor,tot ce imi doresc este sa călătoresc si sa mănânc tot ce poftesc fara sa ma ingras!;)

  26. Adelina Elena B says:

    Experiența culinară pe care vreau să v-o împărtășesc nu este tocmai originală, deoarece bunătățile gustate de mine fac parte tot din bucătăria italiană. Fiind și eu o fană înfocată a pizzei și pastelor, am hotărât să explorez pentru 3 zile gastronomia Italiei la ea acasă, mai precis în orașul Catania din Sicilia.
    Ajunși la destinație, prima oprire am avut-o la o terasă din Piazza dei Elefanti, lângă Basilica Cattedrale Sant’Agata, unde am gustat pentru prima dată o pizza italiană autentică. Până atunci am crezut că cei care spuneau că cea mai bună pizza o poți mânca doar în Italia exagerau, însă m-am convins după prima îmbucătură că aveau dreptate. Un simplu blat copt pe vatră, cu sos de roșii, măsline și busuioc proaspăt, poate fi extrem de delicios doar în Italia.
    Mergând pe recomandările de pe TripAdvisor am ajuns și la un restaurant care servea specialități cu fructe de mare proaspete, pe care eram nerăbdătoare să le încerc deoarece eram într-un oraș portuar. Acolo am mâncat cele mai bune paste de casă cu creveți, sos pesto și migdale. Nu v-ați putea imagina cât de delicioase erau doar din descrierea mea, poate dacă aș fi adăugat o poză eram mai convingătoare. Cert este că acea rețetă mi-a rămas în minte și am încercat să o reproduc acasă, însă nu mă pot lăuda că am descoperit secretul acelor bucătari sicilieni.
    Înafară de mâncare, în acea excursie am gustat și câteva băuturi specifice zonei, la o fermă agroturistică cu produse tradiționale de la baza vulcanului Etna. Liquore al Pistacchio mi-a plăcut cel mai mult, pentru consistența cremoasă și gustul aromat de fistic, dar o altă băutură m-a marcat oarecum după o singură picătură. Având multe grade și o culoare roșie precum lava vulcanică, Fuoco dell’Etna poate concura cu ușurință cu țuica noastră autohtonă.
    Sper să câștig acest concurs pentru a pleca într-o nouă aventură culinară!

  27. Buna Alina.

    Intai de toate da-mi voie sa iti multumesc pentru concurs si in al doilea rand sa ma scuz in cazul in care primul meu comment s-a trimis. Din pacate mi s-a reincarcat pagina fara sa știu daca s-a trimis sau nu. Sper sa nu ma repet povestind experienta mea.
    Experienta mea culinara consta in faptul ca m-am ferit foarte mult sa mananc acest lucru de care voi povesti si de toate “rudele” lui. Le-am ignorat, ma avut o alta impresie, mi se pareau ciudate si chiar aveam asa un sentiment foarte mare de reticenta in ceea ce le priveste. Doar ca vara aceasta am fost in Grecia, mai exact in Halkidiki si acolo am vizitat un orasel pescaresc unde am fost nevoita sa mananc ceva ori cu peste, ori cu fructe de mare. Nici una, nici alta nu ma incantau si totusi, la sugestiile chelnerului am ales paste cu creveti. Am zis ca daca tot nu o sa imi placa crevetii, o sa mananc pastele. Si totusi s-a produs minunate, mi-au placut atat de mult incat acum sunt indragostita de tot ce contine creveti. Imi plac asa mult incat as manca non-stop. Asa ca, pentru mine e ceva ce nu o sa uit fiindca am invatat ca trebuie sa fiu mai curajoasa si mai deschisa chiar si la lucruri pe care nu le inteleg sau de care imi e frica. Aceasta experienta culinara nu doar ca mi-a oferit o experienta placuta la nivelul papilelor gustative, ci din cauza faptului ca a fost pozitiva experinta, am capatat mai multa incredere, indrazneala, curaj si dorinta de a exprima.
    Multumesc inca odata pentru concurs si sansa de a participa. Succes tuturor!

    1. Alina Boda says:

      Buna Raluca,

      Acesta e singurul comentariu care apare, deci e de bine pana la urma, te-ai înscris cu succes.
      Referitor la vacanta din Grecia, sa știi ca daca as merge acolo, la fel as fi si eu cu privire la mâncare. Nu ma încânta si nu am prea încercat sea food, însă cred ca acolo sunt gustoase si chiar stiu cum sa le prepare. Daca voi merge cândva, cu siguranța o sa încerc si eu creveții ♥️

      Mulțumesc pentru împărtășirea experienței si iti doresc mult succes 😘

  28. Krisztina G says:

    Saluuut 🙂
    Dacă mă gândesc la cea mai plăcută experiență culinară aș menționa citybreakul de revelion, când împreună cu besties am petrecut câteva zile în Milano. Pur și simplu ador Italia, stilul de viață de acolo, mâncarea, vinul, arhitectura, arta, moda, tot vibe-ul care te încarcă cu energie. Am mâncat cea mai gustoasă, pufoasă și uriașă pizza din viața mea într-un restaurant foarte cozy, nu am putut să mă abțin :)) Nici nu vizitezi Italia cu adevărat dacă nu încerci pizza original-italiană. O masă nu e completă fără desert, evident: în târgul de crăciun chiar lângă Duomo di Milano am gustat cannoli, care era senzațional plus am băut vin fiert, o combinație ideală pentru începutul noului an. Cu toate că aș vizita toate orașele din Italia, dacă aș câștiga premiul aș alege Paris ca și destinație. Ar fi excelentă sursă de inspirație și m-ar ajuta foarte mult cu studiile. Paris is always a good idea 🙂
    Merci de oportunitate și toate cele bune, pupici

  29. Ramona Achim says:

    Salut Alina, salut Momondo,

    In cazul meu alegerea unei destinatii de vacanta vine la “pachet”si cu o selectie a locurilor de mancare. Criteriile de alegere le fac in functie fie de specificul tarii, fie de cate un loc inedit, de care aflu, care ofera altceva, o altfel de experienta culinara.
    Am ales sa va povestesc de o astfel de experienta culinara inedita de care am avut parte intr-un city break in Barcelona. A fost la un mic restaurant, cu specific asiatic, de fapt fusion asiatic, si care la momentul ala avea si o stea michelin, dar care era accesibil ca si cost. Ofereau tasting menu, si primeai, cred, in jur de 10 feluri.
    De la dumplings, la diverse soiuri de peste, gatiti in diverse moduri, cu fel si fel de condimente. La fiecare fel adus, primeam si explicatii sa stiu ce servesc 😛. Inclusiv carne de porc prajita, sau creveti prajiti, numa ei stiu cum, pentru ca aveau complet alt gust fata de ce mai mancasem pana atunci. Dar cel mai inedit fel pe care l-am primit, desi am fost total reticenta, a fost carne de pui cruda, marinata intr-un mare fel, cu ceva sos, care a fost un deliciu. Iar la desert am primit un mousse de cocos cu lamaie, care sunt convinsa ca poate suna la fel de ciudat, dar a fost la fel de savuros.

    Asta a fost unul din locurile care mi-au ramas in minte, unde am avut parte de altceva, si imi dau seama ce inseamna sa faci din gatit o arta, un fel banal sa-l transformi in complet altceva.

    Pupici

  30. Sunt o împătimită a mâncării italiene si a artei acestei ţări minunate.Someday I want to live there. In aceasta vara am vizitat Firenze,Pisa,Cinque Terre,Portofino,riviera franceza (Monaco,Nice)si a fost ca un vis.In Italia am mancat pizza delicioasa,paste cu sos si masline acompaniate de vin alb. Fiind o fana a dulciurilor,am mancat o multime de feluri de inghetata,iar in Firenze am incercat tiramisu-ul si a fost delicios. Insa cele mai bune fructe de mare si peste,branzeturi am avut ocazia sa le incerc in sudul Frantei.Am mancat multe stridii,peste ton,midii,crevete .Au fost foarte gustoase,sanatoase mai ales 🙂
    Multumesc pentru sansa de participare,bafta tuturor:D

  31. Capatina Sorina says:

    O experienta (de orice natura) reprezinta cea mai frumoasa modalitate de a trai momentul. Le fel si o experienta culinara, poate fi minunata in masura in care este savurata ca si cum ar fi prima si ultima masa. Asadar, singura data cand mi-am dat voie sa savurez mancarea cu adevarat a fost in Lviv (Ucraina), in perioada Craciunului, intr-un restaurant traditional ucrainean, la subsolul unei cladiri inconjurata de misterul acela al locurilor care aduc aminte de vremurile de altadata. Acolo, m-am asezat pe o banca care parea tare veche, la o masa la fel de veche. A venit un domn imbujorat si ne-a intrebat ce dorim. Am zis ca dorim sa incercam ceva traditional, usor, la recomandarea lui. Ne-a impresionat cu simplitatea unei placinte de varza si un ceai cald din plante naturale (menta, sunatoare,cimbru). Le-am savurat ca si cum au fost prima si ultima mea masa. Am savurat defapt frumusetea simplitatii si caldura vietii autentice, intr-un contrast ironic cu frigul de afara.

    Destinatia pe care o aleg ca urmatoare destinatie de calatorie este Dubai.
    Va multumesc!

  32. Mihai Diana says:

    Desi din punct de vedere culinar bucataria greceasca nu este foarte complexa, pe mine personal m-a cucerit prin simplitate, gust si arome. Obisnuim sa ne petrecem vacanta de vara in grecia, o saptamana-doua, si ce m-a incantat foarte mult a fost faptul ca am venit mai slaba de fiecare data din concediu :)) Anul trecut am ales insula Thassos, iar anul acesta Lefkada. Mancarurile lor fresh, salata greceasc autentica este cea mai gustoasa salata. Desi nu sunt o fana a condimentelor, in grecia m-am indragostit de oregano si busuioc. Bucuataria mediteraneana este atat de usoara. Mi-a placut foarte tare ca retele grecesti sunt foarte bogate in legume. Traditionalul gyros este plin de legume, iar sosul tzatziki este delicios, nu cred ca a fost zi sa nu mancam cel putin un gyros, iar la cina nelipsitul souvlaki. Sotul meu iubeste dulcele grecesc, baclavaua si kataiful, preparate in confetariile mici din colorata Grecie. Abia asteptam urmatoarea vacanta in Grecia.

  33. Alina Haiduc says:

    Cea mai grozavă experienţă culinară am avut-o în ţara inimii mele, Italia. Iubesc această ţară, din toate punctele de vedere, este ţara în care m-aş muta mâine. Am petrecut trei vacanţe minunate, vizitând Lago di Garda, Venezia, Veronia, Milano şi multe alte sate frumoase, descoperind-ui frumuseţile. Locul meu de suflet este Milano, oraşul în care am acceptat să fiu soţia celui mai minunat om din lume. Acesta este unul din motivele pentru care simt că iubesc Italia. Când gândul îmi zboară la acel moment, inima îmi tresare, iar în mintea mea apare Italia. Sunt îndrăgostită de această ţară, de tot ce ţine de ea, cred că în altă lume am aparţinut acestei ţării. Bucătăria lor este un deliciu. Cea mai bună pizza pe care am mâncat-o în viaţa mea a fost la Milano, în seara aceea de 13 August. Iar desertul lor gelato este fabulos. Mâncarea mea favorită sunt pastele, le gătesc cu cea mai mare plăcere de fiecare dată şi mă bucură mereu să le gătesc celor dragi.
    Mulţumim pentru concurs!
    Pupici!

  34. Miha says:

    Am aruncat o privire asupra celorlalte experiente culinare si imi place tare ce am citit. Eu am calatorit foarte mult (am pus picioarele pe trei continente – daca pot spune asa) si am avut parte de cele mai interesante experiente culinare – de la souffle la rechin, de la paste la melci, de la tarta de zmeura la icre negre – you name it. Sunt o gurmanda din fire si probabil daca metabolismul nu m-ar ajuta m-as rostogoli la cat mananc de mult. In plus in fiecare miercuri ne adunam mai multi prieteni si gatim fel si fel de nebunii – poti arunca un ochi pe instagram pe #miercurealasandu ).
    Daca ar fi sa fac un top5 al tarilor preferate din punct de vedere gastronomic ar suna cam asa: Spania, Franta, Turcia, Italia si Romania.
    Experienta culinara ce ti-o impartasesc vine din Valencia, din inima pietei Centrale unde mi-am petrecut fiecare dimineata – Central Bar- locul in care un sandwich banal devine extraordinar, crochetele de pui sunt divine, iar sucul de portocale nu are termen de comparatie. Ti-l recomand cu drag si garantez ca nu vei regreta – e minunat sa gasesti atata delicatese in lucrurile simple.

    xo
    mishuella.ro

  35. Fiecare persoană poartă în interior dorința ascunsă a unui adevărat aventurier. Uneori ne dorim să renunțăm la rutină și să părăsim perimetrul cunoscut, pentru a simți gustul vieții. M-am gândit la acest lucru, iar într-o vară obișnuită am renunțat să îmi neg dorința de a călători și mi-am însușit rolul curiozității. Astfel într-o zi de vară, mă aflam pe o stradă colorată din Lisabona.
    Turiștii se plimbau caracteristic, admirau totul și gustau din când în când din preparatele stradale sau din cele ale unor restaurante tradiționale. Aromele preparatelor îmi captivau papilele gustative. O metodă eficientă de apropiere față de o cultură nouă este gastronomia. Astfel am încercat să pătrund și eu în bucătăria Lisabonei. Uneori mă rătăceam pe străduțele pline de mâncare specifică locului, iar alteori eram un turist în modestele și unicele restaurante. Fiecare preparat avea o poveste într-un meniu, iar eu desigur am trăit fiecare cuvânt prin degustare. Am fost cucerită calitativ și cantitativ de preparate gustate precum peștele cod sărat, uscat (bacalhau), un mix de cartofi cu pește cod, numeroase fructe de mare proaspete cu iz marin. Simțeam fiecare aromă, intensitatea condimentelor locale, precum piper negru, șofran și scroțișoară, alături de un ingredient aparte uleiul de măsline.
    Energia acestei culturi minunate am reușit să o trăiesc prin degustare, iar în final am luat cu mine amintirile de pe străduțele aromate, pline de deliciile Lisabonei.

  36. Evelina Yvi says:

    Experienta culinara pe care nu o sa o uit niciodata a fost in Thailanda, locul unde s-a inventat conceptul de street food. In cele 7 zile petrecute in Thailanda am avut ocazia sa savurez cele mai bune preparate de acest gen. In fiecare zi aveam pregatit un nou fel de mancare, de la wontourile crocante, supele cu taitei, salatele de papaya pana la scorpioni, aripioare de rechini si oua de furnica alba. Mentionez ca pana sa ajung in acest loc inedit, n-am stiut ce inseamna cu adevarat conceptul de experienta culinara. Fara doar si poate, Thailanda este locul experimentelor, unde mancarea este mai mult decat arta, uimeste la adevarata valoare. In ultima zi am incercat un preparat mai complicat, si anume Yam Pla Duk Fu (este vorba despre Drac de mare prajit cu sos dulce acrisor si salata verde de mango)care a reusit sa ma uimeasca printr-un gust total atipic, dar si provocator in acelasi timp. Am avut parte din plin de o experienta intensa culinara, care cu siguranta doresc sa o repet. Bucataria thailandeza si-a pus amprenta asupra mea si mai mult decat atat, aceasta experienta mi-a confirmat ca mancarea thai este cu adevarat un medicament.

  37. Alexander Stoica-Marcu says:

    Buna Alina,

    Imi place povestea ta culinara si sunt nerabdator sa ti-o povestesc pe a mea. La 20 de ani ai mei, experimentez orice e nou din punct de vedere culinar. Am vizitat multe tari, datorita jobului meu si sunt foarte fericit ca am incercat multe local secret foods in diferite orase. Imi place ca in fiecare tara/oras nou in care merg, sa intreb localnicii, sa imi recomande ce as putea manca asa local, ce numai in orasul lor se poate gasi.

    De curand, am reprezentat Romania la un concurs de creativitate in Danemarca, mai exact in Copenhaga. Am fost pentru prima oara in acest oras/tara si mi-a placut tare mult. Un oras modern, plin de technologie, civilizat, plin de turisti si evident cu o super istorie si experienta culinara.

    Am intrebat in stanga si in dreapta pe danezi, iar dupa 2 zile mi-am facut o harta unde trebuie neaparat sa merg sa mananc. Spre surprinderea mea, in ultima zi, am ajuns la un mic restaurant, in mijlocul orasului, cochet, modern unde mancarea lor mi-a ramas impregnata in cap. M-am asezat la masa si i-am zis chelnerului sa ma surprinda, sa imi aduca acel ceva pentru care restaurantul este popular. Am ramas uimit.

    Mi-a adus 2 feluri de mancare, un starter si un fel principal servit cu un pahar de vin roze local.
    Primul fel erau niste creveti in grepfruit. O explozie de gusturi si de mirodenii in gura, eram in extaz. Chelnerul mi-a povestit cum au fost gatiti si ca sunt foarte norocos ca am prins aceast fel de mancare deoarece crevetii trebuiau inghetati in apa cu mirodenii si o floare de trandafir cu 24 de ore inainte si dezghetati cu mini-torta ulterior fierti bine la o temperatura mare, combinat cu smantanica, maioneza si alte mirodenii super uluitoare care se gasesc doar in Danemarca. Genial, salivam si abia asteptam sa vad ce imi aduce la felul principal.

    Felul principal – Koteletter i fad – cotlet de porc in farfurie – genial. Este felul meu preferat din lume si crede-ma, am mancat foarte multe la viata mea. Cotletute bine facute, pe un pat de rosii strivite cu un sos alb bechamel cu patrujel si marar in interiorul carnii. servite cu un orez salbatic cu ceapa verde si cu un sos roz secret. Aromele, Experienta, senzatia, extazul, gustul, sentimentul – unice in lume. Abia astept sa ma reintorc in Danemarca la acelasi restaurant sa ma bucur inca odata de aceeasi experienta.

    Sper ca ti-a placut,

    Multumesc,

    #momondo #alinaboda #ilovethiscontest

  38. ecatrinca says:

    Vara ce tocmai a trecut m-a purtat spre soare, mare și o briză caldă, pentru ca o lună mai târziu să mă arunce în brațele furtunii, a ploii și vantului neprietenos. Am vizitat Cipru, pentru că nu putea trece sezonul cald fără să lenevim pe plajă, doar noi și scoicile, și mai apoi Berlinul, capitala muzicii techno și al cârnațului.

    Chiar dacă ambele orașe sunt copiii unor țări bogate culinar, mereu am avut o dorință limitată de a-mi lăsa stomacul să se avânte spre necunoscut. Asta e treaba mea și ultimul lucru pe care mi-l doresc atunci când călătoresc e să mă lase el la greu. Așa că, după un Souvlaki și un Bratwurst, mi-am zis că-i timpul să-mi încerc preferata: mâncarea mexicană. De unde această preferință nebună? Nici eu nu știu.

    Pentru că provocarea îmi cere să aleg o singură experiență, voi înghiți în sec amintindu-mi de Cipru și vă voi povesti pățania din Berlin. Atunci când ai doar 21 de ani și fugi într-un city break cu niște bilete de avion găsite ca prin minune, nici n-ai bani să te uiți pe geamul localurilor din partea de Vest, care e partea bogată, fancy a orașului. La polul opus, Estul e plin de shawormerii, mâncare arăbescă, oameni care au venit din toate colțurile lumii și au deschis aici o afacere. Multe arată dezolant, dar am găsit la un colț de stradă un local mexican, semi-luminat, în care era călduț și în aer plutea o stare de bine.

    Am comandat quesadilla cu pui, au venit pe o farfurie de care am fost avertizată că “it burns”. Frigea, am pus măna ca Toma necredinciosul ca să mă conving. Iar când am gustat minunăția, am știut ca din acel moment papilele mele guatative vor tânji toată viața după acea quesadilla pe care am găsit-o într-un cartier sărăcăcios din Berlin, căci îmi dădea senzația că se topește în gură, că nici nu-i nevoie să mestec, că va face cașcavalul de pe ea toată treaba pentru mine. Carnea era fragedă, se îmbina cu legumele ca într-o horă a gusturilor, încă nu era moale ca un terci. Era moale ca un norișor.

    Iar asta nici măcar nu-i cea mai bună parte a poveștii. Mâncam cea mai bună quesadilla de pe Pământ, un preparat mexican, într-un oraș german, într-un restaurant condus de niște arabi, iar bucătarii erau americani. Papilele mele gustative dansau, iar sufletul îmi tresălta de fericire pentru că într-un colț de lume, atătea culturi își dăduse întâlnire și făceau treabă împreună și oameni fericiți. ❤️

  39. Danciu Diana says:

    Cea mao frumoasa experiență a fost in Grecia , Thassos , o insula minunata plina de bunataturi, am mâncat pentru prima data fructe de mare , un loc unde toate acestea abundau . Sunt minunate si te cuceresc din prima 😍

  40. Camelia Pop says:

    Cea mai extraordinara experienta culinara a fost clar in Turcia. Hotelul era tot inclus iar in fiecare zi exista o tema culinara deosebita si tradiționala. Preferata mea a fost ziua brânzeturilor. Iti vine sa credi, un culoar întreg cu toate sortimentele de brânza posibila si imposibila. A fost un paradis pentru mine. Am stat la standul acela pana nu a mai ramas nici o felie de brânza pe farfurii.
    Tot in Turcia am mancat celebrul lor rahat. E foarte diferit de ce avem noi in Romania. Atatea sortimente si gusturi orientale, culori amețitoare. Parca mancarea este mult mai buna cand călătorești, are un gust de fericire.
    Nu exista minut in care sa nu experimentam arta mâncatului, chiar si pensii din mare o făceau, cand nu mai reușeam sa mananc nimic, se adunau peștișori pe peron si le dadeam carne de vita si salata. Marinarii cred ca erau nervoși pentru ca le furam peștii, dar asta este, plăcerea verii.
    Si sincer, parca imi e dor de acele clipe, fara stres si mult soare. Nu iti e dor si tie de vacante in care te lăfăiai in comfort?Ei bine eu astept ocazia sa ma mai răsfăț odata la străini.

  41. Vaaai, am fost recent într-un citybreak în Roma, Italia și doar când mă gândesc la mâncarea de acolo, „îmi lasă gura apă”.. Deci să vă povestesc: împreună cu iubitul meu și încă un cuplu, prieteni buni de-ai noștri, am găsit o ofertă bună de citybreak în Roma și am fost super entuziasmați așa că normal că ne-am luat rapid bilete (sincer a fost prima oară, pentru toți, când am zburat cu avionul). Toate bune și frumoase așa că în data de 21 noiembrie am pornit spre aeroportul din Cluj, ne-am îmbarcat și în o oră și 30 minute am fost la Roma. Am ajuns la hotel și după ce ne-am primit camerele am rămas puțin dezamăgiți de felul în care arătau acestea (în poze erau mult mai arătoase). Anyway, debusolați și înfometați rău (nu mâncasem în ziua aia nimic până la ora 14, ora Italiei) am decis să mergem să cautăm un loc să mâncam ceva bun. Normal, am tot căutat pe net și pe tot felul de aplicații și toate erau bune și frumoase și review-uri de mii de stele așa că nu am știut ce să alegem. Am decis să pornim pe jos și primul care ne iasă în cale și are meniul ok și prețuri acceptabile, acolo rămânem. La nici 300m de hotel ne-a întâmpinat un bătrânel extrem de simpatic și carismatic care ne-a cucerit și ne-a convins să mâncăm la restaurantul său. Instant ne-a ridicat moralul și ne-a dat din pozitivismul lui și așa o stare de bine, a contat mult și asta în acel moment. Sincer, am stat 4 zile la Roma și în fiecare zi am mâncat cel puțin o dată la acel restaurant și zic acel restaurant pentru ca nici în ziua de azi noi nu îi știm numele localului, doar al bătrânelului (Antonio). Domnul avea niște oferte super bune, meniu la 10 euro(pizza la alegere+bruschete+o băutură, gen suc sau apă) și meniu la 12 euro(paste la alegere+felul 2, gen cartofi prajiti cu friptură de pui/porc+desert). Tipic românilor plecați în excursii în afara țarii, noi calculam totul în leul nostru și totul ni se părea extrem de scump, până ce ne-am obișnuit si noi și am văzut cum stă treaba. Așa că ofertele domnului erau foarte acceptabile în condițiile în care la alte restaurante, doar o porție de paste sau o pizza era 10 euro. Buuun și fiecare și-a comandat ceva diferit ca să gustăm câte puțin din toate și să știm pe viitor fiecare ce să își comande. Eu mi-am comandat meniul cu pizza diavola, prietena mea și-a comandat meniul cu pizza margherita con prociutto, iar băieții și-au comandat meniul paste carbonara și penne cu sos alb. Primul contact al meu cu mâncarea de acolo au fost bruschetele, crocante, aromate, absolut geniale!!! Apoi pizza, am citit eu undeva înainte că pentru italieni e o insultă la adresa lor dacă pui ketchup pe pizza și normal că nu am îndrăznit să cer, dar când am gustat din pizza aia a fost atât de bună, încât cred că a fost prima oară când am reușit să mănânc o pizza întreagă singură. Fiecare era atât de încântat de felul lui de mâncare încât am uitat să ne gustăm felurile între noi. Am fost mega mulțumiți de mâncare, de servire, de amabilitatea și prezența foarte plăcuta a domnului, deci am mâncat și următoarele zile prânzul acolo. (p.s: am mai învățat că dacă bacșișul nu e pus pe bon, se lasă sub forma unei mici atenții pe masă, sincer îi lăsam zilnic domnului între 5 și 10 euro pentru ca eram foarte mulțumiți). În următoarele zile am mâncat și paste, carbonara, tortellini, tagliatelle, apoi m-am reîntors la pizza, margheritta con proscitto, salami, diavola, nu aveai cum să te abții acolo… (doar când mă gândesc, parcă le simt gustul și mirosul și mi-e o poftăăă de nu mai zic…) Pe lângă paste și pizza, am vizitat zilnic cel puțin câte 2 gelaterii, maaamă, nici nu pot să zic care a fost preferata mea pentru că erau atât de bune și nu puteai să te zgârcești sa-ți iei cu o cupă/două, trebuiau cel puțin 3… Am gustat arome precum: mango, ciocolata, tiramisu, kiwi, limoncello, fructe de pădure, căpșunele, dar nu se compară cu ceea ce numim noi înghețată absolut deloc, nici măcar la con… Așa de entuziasmată îs și cred că așa m-am întins cu poveștile deci cred că mă opresc aici. Dar ceea ce vreau să zic e că am rămas plăcut surprinsă de mâncarea din Italia, s-a ridicat peste așteptările noastre și am pus aproape 3 kg în plus la întoarcere pentru că efectiv nu m-am putut abține de la nimic…

  42. Alexandra Posedaru says:

    Buna. Eu, deși am fost in mai multe tari, doar mâncarea din Turcia a reușit sa ma cucerească . Este cu adevărat divina. Am avut ocazia sa petrec 5 luni in aceasta țara minunata, cu oameni minunați, datorită faptului ca am prins o bursa Erasmus pentru un semestru alături de doi alți colegi. Ghidul nostru culinar a fost tocmai prodecanul facultății – Mukerem. Antalya nu este cunoscuta ca fiind o locație culinara însă el a reușit sa ne arate locații inedite cu mancare pe măsura. Am fost in Alanya(aparține de Antalya) unde am mâncat pe malul marii calamar – a fost cel mai delicios, pot spune ca pana atunci nu cunoscusem gustul adevărat de calamar , nu era gumos și greu de mestecat așa cum îl știm noi, ci era proaspăt și fraged semn ca nu fusese înghețat in prealabil. Apoi, după noaptea de club unde am ascultat o trupa de rock foarte cunoscuta in Turcia, am servit in mod tradițional mâncarea de după party(la noi este shaorma de-obicei) constând dintr-o supa : supa de burta. Nu pot sa zic decât ca, atunci când am primit mâncarea, parca imi puteam și imagina locul unde a trăit acea văcuță pana a ajuns in farfuria mea. Am încercat sa o dreg cu usturoi, cu zeama de lămâie, pâine înmuiată — dar totul a fost in zadar, nu m-am putut apropia. O alta ieșire culinara a fost in Antalya, in zona Lara, am mers la un restaurant select din apropierea marii, și a hotelurilor luxoase dar și a locuințelor exagerat de scumpe cu vedere extraordinar de frumoasa, parca ai pași pe mare doar privind pe balcon (3 camere – 1 000 000$). Acolo, la îndemnul lui Mukerem, ne-am comandat Baklava- pur și simplu ți se topea in gura, puteai sa mănânci și 10 și nu îți era greață, nu erau exagerat de dulci ca cele din România…totuși erau acolo la mama lor. Farfuria era compusă din 5 bucăți de Baklava de forma triunghiulara pline cu fistic,usor calde, servite alături de înghețată turceasca de vanilie (dondurma). Ca și surpriza ne-am dus apoi la un local care se deschidea de la miezul nopții pana la ora 6 dimineata. De aceasta data localul nu mai era unul select, ci unul in care se serveau 3 tipuri de mâncăruri și aveai chiar ocazia sa îți prepari singur mâncarea…aici lumea doar intra, manca și pleca in maxim 15 min. Acest restaurant specific orașului Adana, servea orez in duoden de miel, ori stomac de miel, intestine de miel in pita. Pe cât de scârbos suna, pe atât de bun era. Chiar dacă prima data ne era cumva sân încercam, datorită faptului ca aveam încredere in papilele gustative ale lui Mukerem ne-am lăsat convinși și pot sa zic ca nu am regretat deloc. A fost delicios. O alta experiența culinara pe care vrea sa v-o împărtășesc este următoarea : ne-am
    dus la un restanyrat tradițional, unul dintre cele mai vechi din Antalya – aprox 100 ani , unde se servea miel. Noi nu suntem fani ai acestui tip de carne, dar trebuia sa încercam. Și pot sa va zic ca, pe colegul meu, care este un gurmand însă nu suporta mielul l-a convins , pur și simplu acea carne de miel nu mai avea gustul pe care îl știm cu toții — era moale, fraged , nu miroasea, pot chiar zice ca avea gust de vițel- o adevărat friptura de vitel. Aceasta a fost singura data când, colegul meu a putut manca carne de miel. O ultima experiența culinara pe care vreau sa V-o mai împărtășesc : înainte sa plecam spre România am zis sa ieșim la o cina sa ne luam la revedere cum se cuvine și am mers la un Restaurant excelent. Locația era mirifica, terasa avea privire la mare, la o grădina cu lumini discrete și nelipsiții palmieri, iar gazonul era ca o plapuma întinsa pe pământ. O imagine mirifica! Eu când am pășit pe terasa m-am oprit , nu ma așteptam la o asemenea priveliște, totul se potrivea, a fost un impact puternic. Am mâncat niște paste tradiționale – cu ulei nuca si brânza de capra, friptura de vițel, salata de fasole: ou, pătrunjel , roșii. Toată mâncarea era “ca la mama acasa” , te ducea pur și simplu cu gândul la mâncarea copilăriei , la clipele fericite trăite alături de părinți. Așa ne-a prezentat-o Mukerem și chiar puteam și noi sa simtit asta. Desertul a fost un fel de Baklava dar Era pătrată in forma de plăcinta cu foi, plină de fistic, sirop de zahăr și inauntru pus Kaimac- un fel de înghețată – și apoi rulată și tăiată in 4 bucăți. Acest desert tot timpul este făcut proaspăt, nu poate sa stea deloc după ce e făcut trebuie si servit. Pur si simplu se topea in gura. Pe mine Turcia m-a uimit cu preparatele culinare. Când as fi crezut ca nu mai întâlnesc nimic sa ma impresioneze reușea din nou. Am gustat Cig kofte, gozleme, kepap, Kunefe, menemem, doner și lista poate continua. Am luat bineînțeles și micul de jur turcesc care conține fel și fel de preparate, care din care mai gustoase.
    Per total probabil V-am plictisit cu experiența mea culinara însă trebuia sa cuprindă cât mai multe din ce am trăit acolo.

  43. Cea mai frumoasa experienta culinara pe care am avut placerea sa o traiesc a fost cina servita la restaurantul “Rare Steakhouse” din Washington DC. Am avut oportunitatea de a manca cea mai buna friptura cu cartofi auriti si sos din viata mea. Carnea suculenta combinata cu aromele perfecte, langa sosul dulceag cu merisoare si cartofi aurii bine rumeniti, amintirea gustului splendid parca imi gadila papilele gustative. Recomand cu drag acest local si imi doresc, la randul meu, sa il revizitez curand.

  44. Ingrid Boldizsar says:

    Pot sa spun ca am calatorit foarte mult si am avut ocazia sa descopar “gustul” a multor orase, tari. Din acest motiv vreau sa impartasesc doua experiente foarte interesante dar diferite.

    Primul ar fi din Grecia. O tara foarte frumoasa cu oameni buni la suflet. Intotdeauna cand mergem acolo parca simteam ca la batranete vreau sa am o casuta mica pe o insula cu o priveliste la mare, mancand souvlaki, cu feta, sos de tzatziki si paine prajita ,cu un pic de ulei de masline presarat cu mirodenn, care nu stiu ce sunt dar inbogatesc gustul. Totodata mai au ei o mancare care consta in branza topita care este extraordinara,. Iar la final, desertul care este lebenita si cateodata mai este si combinata cu alte fructe delicioase.

    Cealalta experienta a mea nu o pot descrie sa fie pozitiva dar nici negativa, mai degraba diferita. Vara aceasta am avut sansa sa calatoresc in SUA. Sunt foarte multe aspecte care din punct de vedere a gustului se deosebesc, cum ar fi mancarurile lor sunt dulci, carnea cu miere, painea cu gust dulce. Dar cele mai bune sandwichuri pe care le-am mancat sunt de la WAWA, Chicken hoagie. Pot sa spun ca sunt fenomenale. WAWA este o benzinerie unde poti sa iti iei cafea, sandwichuri, supa etc., dar au un gust specific si poti sa iti personalizezi tu la un computer ce fel de carne,branza, sos vrei in ea.

    Intr-un final in Grecia am avut o experienta din punct de vedere a gustului mai apropiata iar in SUA una care se destinge de tarile Europene.

  45. Iulia says:

    Cred că cea mai interesanta experiență culinară a mea a fost în Grecia. Aveam vreo 7 ani și eram în vacanță împreună cu familia mea, pe insula Skiathos, așteptând flămânzi să luăm cina la un restaurant nu foarte pretențios, Ergon parcă îi spunea. Atmosfera era foarte caldă și friendly, lângă noi, pe terasă, cânta o trupă live muzică grecească și unii oameni chiar dansau. Absorbită fiind de spectacolul de lângă mine, mă trezește un platou mare pus în fața mea și a fratelui meu: un platou cu fructe de mare și o caracatiță în mijlocul lor. Wow! Mama comandase în locul nostru pentru că noi alegeam destul de safe preparatele, așa că nu aveam decât să încercăm ce ni s-a oferit.
    Nu știu dacă gustul m-a marcat neapărat pentru că nu am fost încântată la început ci mai degrabă m-am obișnuit cu gustul pe parcurs, însă aspectul platoului și faptul că încercam ceva nou, în combinație cu atmosfera de acolo au avut un impact major. Nu am să uit acea vacanță niciodată și nici faptul că am fost mai curajoasă decât fratele meu mai mare, care a refuzat complet să guste din caracatiță. 😇🐙

  46. Dani Jessica Dalila says:

    In decursul anilor am vizitat numeroase tari si am experimentat multe culturi si mancaruri sfecifice. Dar, cea mai frumoasa experienta culinara a mea a fost alaturi de mama mea in Italia. Voia sa viziteze Roma de multi ani , dar mereu a fost problema timpului , rareori avea liber de la servici . Asa ca , anul trecut in Decembrie am surprins-o cu un weekend la Roma. Am petrecut timp pretios impreuna , am mancat gelato in timp ce ne plimbam prin piete. Seara ne-am petrecuto mancand paste si am baut vin. Am mancat pizza intr-o pizzerie draguta si linistita . Pizza a fost wow , la fel si compania. Am vizitat o multime de locuri , am mancat multe bunatati , iar mama mea a reintinerit pentru cateva zile. Sper sa mai experimentam impreuna cat de curand o noua gastronomie !

  47. Grecu Gabriela says:

    Cea mai plăcută experiența culinara a mea a fost tot bucătăria italiana. In Februarie a fost prima data când am ajuns in Italia, mai precis in Napoli. Nu îmi venea sa cred ce norocoasa sunt ca insfarsit am ajuns intr-unul dintre orașele mele de suflet, dar și mai fericita am fost ca urma, timp de 5 zile sa trăiesc “Visul italian” și sa mănânc din bucatele lor pline de dragoste. Prima data, ca orice alt turist am “sărit” direct la paste, fara nici o alta abatere. Evident ca mi-au furat inima și ca au întemnițat-o in locul in care am mâncat (Trattoria Van Vitelli). In cele 5 zile am mancat peste 10 feluri de paste, unul dintre ele semăna cu fasolea la înfățișare servite cu sosul tradițional de roșii cu busuioc. Ceea ce m-a uimit am fost faptul ca, italienii sau doar napoletanii o sa vina întotdeauna cu supliment (adică cu încă o porție din partea casei). Pe lângă paste, desigur ca am mancat și faimoasa pizza marguerita cu busuioc proaspăt si in același timp am ascultat și povestea ei, a Margueritei. Am mai gustat pizza napoletană care seamănă ca un lángos cu brânza și carne (singura care nu m-a dat pe spate). Înghețată nu a putut lipsi din bucătăria italiana, cea de cafea. Micul dejun e fabulos, croasante moi și calde, făcute in casa, simple și pe lângă au pus ciocolata in interiorul lor servite cu un suc specific, unul natural. La sfârșitul expediției, am salivat tot drumul spre casa și sper sa ma întorc curând, cine știe, poate cu acest premiu. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.